A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt évek bizonytalanságai és gazdasági nehézségei miatt minden korosztály számára felértékelődött a takarékoskodás és a pénzügyi öngondoskodás fontossága, ennek ellenére a lakosság mintegy 80 százalékának még mindig nincs érdemi megtakarítása, több mint 30 százalékának pedig vésztartaléka sem.

Az Allianz Hungária éppen ezért szeretné felhívni a figyelmet a pénzügyi tudatosság és a megtakarítások fontosságára, ezért összegyűjtött 5 egyszerű tippet a megtakarítási céljaink megvalósításához.

Készítsünk költségvetést és rendszeresen vizsgáljuk is felül!

A céljaink elérése érdekében ajánlott minden hónapban megtervezni a várható költségeinket, ami segít átlátni a prioritásainkat, a lehetőségeinket, és visszafogni az impulzusvásárlásokat. Érdemes rendszeresen, már a fizetésünk beérkezésekor félretenni egy havi fix összeget, amelyet a váratlan kiadásokra, illetve a hosszú távú megtakarítási céljainkra szánunk. A pénzügyeink rendszeres áttekintésével és felülvizsgálatával nemcsak könnyebben hozhatunk meg tudatos döntéseket, de komoly összegeket is megspórolhatunk.

Minél fiatalabb korban kezdjünk el takarékoskodni!

Minél később jut eszünkbe a nyugdíjunk, a gyermekeink jövője, vagy akár egy lakásfelújítás, annál kisebb összeg gyűlik össze, de soha nem késő elkezdeni takarékoskodni, hogy idős korunkban vagy vészhelyzetben ne kerüljünk anyagi krízisbe.

Ma már egyre népszerűbb megtakarítási forma a befektetéssel egybekötött életbiztosítás, ami a családalapítástól kezdve a nyugdíjas éveinkre való felkészülésig számos különböző élethelyzethez, a rövid és középtávú anyagi céljaink eléréséhez is jelentős segítséget nyújthat

– mondta Bencsik Tamás, az Allianz Hungária Zrt. Személybiztosítások Igazgatóságának vezetője.

Az élethelyzetünknek megfelelően alakítsuk a megtakarításainkat, biztosításainkat!

A különböző életszakaszokban és élethelyzetekben más-más típusú megtakarítási formák lehetnek előnyösek számunkra, legyen szó például családalapításról, iskolakezdésről, lakásvásárlásról, nyugdíj-előtakarékosságról vagy egy váratlan balesetre, betegségre való felkészülésről. A rugalmas biztosítási, pl. nyugdíj- vagy megtakarítási célú életbiztosítási szerződésekben meghatározott összegeket és biztosítási fedezeteket minden életkorban az igényeinkhez és a pénzügyi helyzetünkhöz igazítva módosíthatjuk, ami segítséget jelenthet a különböző életszakaszokban és a váratlan helyzetekre való felkészülésben is.

A jelenlegi inflációs környezetben se hagyjunk fel a megtakarítással!

Az infláció ellen az jelent valódi védelmet, ha a rendszeres díjat növeljük meg és nem egyszer fizetünk be magasabb összeget, emellett az euróalapú befektetések is jó megoldást jelenthetnek.

Azt látjuk, hogy egyre többen választják euróalapú nyugdíjbiztosításunkat, ahol a befektetés típusát és a befektetés védelmét támogató eszközöket is megválaszthatja az ügyfél, aminek keretében például értesítést kaphat az árfolyamcsökkenésekről is

– teszi hozzá Bencsik Tamás. Mindemellett, az inflációs mutatók csökkenésével párhuzamosan, a megtakarítási kedv és hajlandóság is várhatóan növekedésnek indul.

Használjuk ki az állami támogatásokat és a kedvezményeket!

Sokan nem tudják vagy hajlamosak megfeledkezni róla, hogy az egészség- és önsegélyező pénztári, illetve az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások után a befizetéseink 20 százalékának megfelelő, évente akár 150 000 forintnyi személyi jövedelemadó-visszatérítést igényelhetünk az államtól. A 20 százalékos adójóváírás a nyugdíjbiztosítások és a nyugdíj-előtakarékossági számlák után is jár, ami évente maximum 130 000, illetve 100 000 forint lehet. Ez az állami támogatás a fiataloknak is megadhatja a kezdőlökést az öngondoskodáshoz.

Az egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás ráadásul a felsőoktatási intézménybe járó gyerek kollégiumi vagy bérleti díjára, továbbá lakáshitel törlesztésére is felhasználható. Ezenfelül a megtakarítási célú élet- és egészségbiztosítások esetében az egyszeri díjas biztosítások 5, a rendszeres díjasok pedig 10 év után kamatadómentesek, se szociális hozzájárulási, se SZJA fizetési kötelezettségünk nem lesz. Ezenfelül az egyes befektetésekkel a nyereség mellett különféle bónuszokat és kedvezményeket is kaphatunk, például egy hűségprogram keretében. 

És a plusz 1 - Gondoljunk a gyerekünkre, és mutassunk jó példát!

A gyerekvállaláshoz és -neveléshez szükséges többmillió forintos összeget többféle megtakarítási formával is összegyűjthetjük. Ilyen a legelterjedtebb, a megtakarításos életbiztosítás. Az itt összegyűlt pénz 10 év után kamatadómentes és szabadon felhasználható, a biztosító pedig a szülő halála esetén is kifizeti a fennálló megtakarítási összeget a gyereknek. A következő generáció csak úgy lehet pénzügyileg tudatos, ha már egészen kiskortól megtanítjuk a gyerekeknek, hogyan bánjanak a pénzzel.

Az előre tervezésnek és az öngondoskodásnak egyik legjobb eszköze a befektetésekkel egyben kötött életbiztosítás, hiszen ez mindenkinek, minden élethelyzetben és takarékossági célra átfogó megoldást kínál

 – hangsúlyozza Bencsik Tamás.

Nem lesz állami nyugdíj? Egyre többen félnek ettől, ezért népszerűbbek a nyugdíjbiztosítások

A középkorúak túlnyomó része fontosnak tartja az öngondoskodást, de elsősorban a jelenlegi életszínvonal megtartása a cél. A nyugdíjbiztosítás fénykorát éli, a jövő nyugdíjasainak mégis csak 2,2 millió forintnyi tartaléka van átlagosan. Bővebben >>>