A magyar nyugdíjasok 86 százaléka kulcskérdésnek tartja az öngondoskodást és az időskorra való takarékoskodást – derül ki a K&H második negyedéves felmérésének eredményeiből. A 30-59 éves korosztály tagjai azzal számolnak, hogy 69 évesen mehetnek majd nyugdíjba. Akiknek pedig megtakarítása is van, azok összesen 2,2 millió forinttal rendelkeznek átlagosan. A K&H szakértői szerint a mostani bizonytalan gazdasági helyzet és erős inflációs nyomás miatt fontos, hogy a takarékoskodók értékálló, hosszú távon gyarapodó befektetést válasszanak, amely az időskorukban megfelelő anyagi hátteret nyújt.

Az érintettek úgy látják, hogy a nyugdíjkorhatár várhatóan 69 évre nő a jelenleg hatályos 65-ről – mondta Székely Pálma, a K&H életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője a pénzintézet sajtótájékoztatóján. Kiemelte: ha rajtuk múlna és nem kellene betartani a nyugdíjkorhatárra vonatkozó előírást, akkor többségük már 57 évesen nyugdíjba vonulna.

Mikor és mennyi pénz?

Az állami nyugellátásra számítók 63 százaléka úgy véli, főleg ebből a juttatásból kell majd megélniük, egytizedük azonban arra számít, hogy egyáltalán nem kapnak nyugdíjat az államtól. A nyugdíjas életszínvonallal kapcsolatos várakozások nem változtak az elmúlt években.

„Azok, akik számítanak állami nyugdíjra, 28 százalékban érzik úgy, hogy meg fognak tudni élni belőle, ám ezen belül csak 3 százalék válaszolta azt, hogy ez a kényelmes megélhetéshez is elég lesz.” – húzta alá a szakértő.

Takarékoskodó kisnyugdíjasok

A válaszadók 59 százaléka rendszeresen takarékoskodik. Ezen belül

  • 31 százalékuk minden hónap elején tesz félre,
  • 18 százalékuk a hónap végén megmaradó összeget tartalékolja,
  • 10 százalékuk pedig csak alkalmanként spórol.

Az átlagos megtakarítás június végén 2,2 millió forint volt körükben. Nagyok azonban az eltérések a demográfiai adatok alapján, Budapesten például 3 millió forint volt az átlagos megtakarítás, míg a községekben csak 900 ezer forint.

Félelmetes adat, hogy tízből majdnem nyolcan arra számítanak, hogy az alacsony pénzkereset miatt nyugdíjas korukban is dolgozni fognak. Ezt leginkább a nők és az alacsonyabb végzettségűek érzik így.

Van megoldás

Most kell a prioritásokat jól beállítani a költésnél és megtakarításnál annak érdekében, hogy nyugdíjasként az érintetteknek ne legyenek anyagi problémái – véli a pénzintézet életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője. A nyugdíjbiztosítás jó alternatíva lehet az öngondoskodásra, mivel értékálló, hosszú távon gyarapodó megtakarításról van szó. Emellett a befizetések után 20 százalékos, maximum 130 ezer forintos adójóváírás is igényelhető ezekre a konstrukciókra. Erről részletesen itt írtunk.

Ezért is választják egyre többen ezt a megoldást, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az adókedvezménnyel igénybe vehető nyugdíjbiztosítások száma a második negyedévben meghaladta a 467 ezret, ami egy év alatt több mint 7 százalékos növekedésnek felel meg. Értékben a magyar piac majdnem 17 százalékos bővülést tudott elérni. A K&H még ennél is dinamikus növekedést könyvelhetett el: a nyugdíjbiztosítási szerződések száma júniusig éves összevetésben 20 százalékos növekedést mutat, értékben pedig 31 százalékos állományemelkedés volt.