Pert indított egy londoni bíróságon a Dana Gas Irak Kurdisztáni Autonóm Területének kormánya ellen − írták nemzetközi hírügynökségek. A Dana Gas azért döntött a per mellett, mert nem sikerült rábírnia a kurd kormányt, hogy kifizesse tartozásait. A perrel azt is szeretnék tisztázni, hogy pontosan mekkora összeggel tartoznak a kurdok, és a bíróság eldöntheti azt is, hogy a korábban kötött együttműködési megállapodás kinek milyen jogokat biztosít a mezőfejlesztésekhez. A Dana Gas anyacége, a Crescent Petroleum és a Pearl Petroleum konzorcium szintén beperelte a helyi kormányt. (Kurdisztán a Pearl Petroleum projekttársaságnak tartozik, amelyben a Mol és az OMV 10-10 százalékos tulajdonos, a Dana Gas és a Crescent Petroleum 40-40 százalékos részesedéssel bír.)

A hír az érintett társaságok szempontjából negatív, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy tárgyalásos úton már nem bízhatnak a kifizetésben. Az osztrák OMV pedig épp a múlt héten jelentette be, hogy 100 millió eurós, vagyis 30 milliárd forintos leírást hajtott végre a kurdisztáni eszközökön a projekt csúszása és a nemfizetések miatt. Az Equilor elemzői szerint a Mol várhatóan hasonló mértékű leírást könyvelhet el a novemberben megjelenő harmadik negyedéves gyorsjelentésében. Az egyszeri számviteli leírásnál azonban a brókercég szakértői szerint nagyobb gondot jelent, hogy a kurdisztáni lehetőségek évek óta táplálják a Mol sztoriját, így ezek csúszása még távolabbra tolja a Mol kitermelésben várt bővülését.

Ráadásul a finomításban sem túl rózsásak a Mol kilátásai − legalábbis ezt írta a Citigroup a legfrissebb elemzésében, amelyben az európai finomítókat vette górcső alá. Az amerikai bank szerint még az elkövetkező két évben is alacsonyak maradnak a finomítói árrések, ami szükséges is ahhoz, hogy az iparágban meglévő túlzott kapacitások leépüljenek. Mindez természetesen nem tesz jót a Molnak, így a Citigroup 15 100 forintról 14 100 forintra vágta vissza Mol-részvényekre vonatkozó célárfolyamát, megtartva eladási ajánlását.