Az egészségügyet a jövedéki adók emelésével többletforráshoz juttatni szándékozó törvénymódosítókhoz csapták a limit feletti céges készpénzfizetés szankcionálását. Mégpedig úgy, hogy az adózást érintő egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi LXIX. törvényt módosítják.

A javaslat szerint pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást.

A szerdődések feldarabolása ellen a javaslat úgy védekezne, hogy azon "készpénzben teljesített kifizetéseket, amelyeket a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó ugyanazon felek között kötött szerződések alapján ugyanazon adózó részére teljesít, egy szerződés alapján teljesített készpénzszolgáltatásnak kell tekinteni, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek közötti jogügylet nem rendeltetésszerű joggyakorlás miatt került több szerződésben meghatározásra".

A szabály be nem tartása esetén a készpénzszolgáltatásnak a 1,5 millió forintot meghaladó része után 20 százalék lehet a mulasztási bírság.

Az indoklás szerint az intézkedés a feketegazdaság visszorítását szolgálja, illetve támogatja a Széll Kálmán terv 2.0 célkitűzéseinek megvalósítását - amiben nyilván beleérthető a tranzakciós illetékből (közismert nevén a sárgacsekk-adóból) tervezett bevétel abszolválása is. Hozzáteszik: a másfélmilliós limit még kellőképp magas ahhoz, hogy a vállalkozások gazdálkodási tevékenységét ne lehetetlenítse el. A limittel kapcsolatos ötletelés során először az 5 millió forintos összeg merült fel, még májusban, majd a bankok és a kormány júniusban a másfélmilliós értékről állapodott meg.