A 2014-es adórendszer olyan lesz mint 2013-ban volt - foglalta össze az adórendszer változatlanságát Lambert Zoltán adótanácsadó, a WTS Klient partnere a Napi.hu és a Napi Gazdaság által szervezett makrogazdasági konferencián. Az adótörvények szinte változatlanok, leszámítva az áfa változásait egyes mezőgazdasági termékeknél, így a mostani egy jó lépés a kiszámíthatóság felé. Ugyanakkor számos szükséges módosítás kimarat ahhoz, hogy befektetés-ösztönzőbbé váljon a magyar adórendszer. A magyarországi német vállalatok körében végzett felmérés után egy javaslatcsomaggal állt elő a WTS Klient, ebben a tanulmányban a legnagyobb német cégek adóigazgatói javaslatai jelennek meg.

A tanulmány első és legfontosabb megállapítása, hogy az adórendszer kiszámíthatósága áll az első helyen az adóigazgatók szerint - nem a társasági adó szintje, hanem kiszámíthatósága a legfontosabb. A nagy, globálisan működő vállalatokat továbbra is nagyvonalú támogatásokkal lehet Magyarországon tartani és itt újabb beruházásokra csábítani. Ha már itt van egy cég, akkor a beruházásokon keresztül könnyebb új beruházásokat létrehozni, ami többlet adóbevételt produkál. Ráadásul az idehaza megtelepedő elektronikai és autógyártási beruházásokat nem lehet könnyen elvinni - vagyis ezek hosszú távú befektetések. A magyar gazdaság valódi versenytársai, nem Kína, hanem a szomszédos V4-es országok, a magyar adórendszert a cseh, szlovák, román adórendszerrel szemben kell versenyképessé tenni, ehhez ezen országok adórendszerét folyamatosan monitorozni szükséges - vélekedett a WTS Klient partnere.

A német cégek szerint jó lenne ha Magyarországon is bevezetnék a csoportos társaságiadó-alanyiságot. A nagy cégek nem kerülhetnek versenyhátrányba, mert több társasággal egyszerre vannak jelen a magyar piacon - vélekedett Lambert Zoltán. Különösen fontos ez a k+f tevékenységet folytatott induló cégek számára, hisz az itt keletkező hatalmas veszteségeket ellensúlyozni tudják más leányuknál keletkező nyereséggel. Ezen a területen már részben változott az adórendszer, az adózó csökkentheti a kapcsolt cégben végzett K+F tevékenységével 2014-től - tette hozzá az adószakértő.

Amint a költségvetés helyzete lehetővé teszi, meg kell szüntetni az előzetes társasági adófizetést. A magyar szabályok szerint december végéig meg kell fizetni a társasági adó jelentős részét, annak ellenére, hogy a mérlegek jóval később készülnek. A rosszul kalkuláló cégeket jelentős, 20 százalékos mulasztási bírsággal sújthatja a NAV. Kedvező változás, hogy 2014-től az extrém árfolyammozgások miatt keletkező adóhiányt már nem sújtják bírsággal. A szakértő szerint fontos lenne az OECD előírásokkal megegyező, egyszerű transzferár-szabályozás bevezetése. A szakértő szerint a hazai 10 és 19 százalékos társasági adó miatt nem érdekeltek a nyereség eltüntetésben a transzferárakon keresztül - ráadásul a nagy cégek rendszerei erre nem is képesek - nem erre vannak bejelentkezve.

A javaslatok szerint erősíteni kellene a helyi iparűzési adó jövedelmet adóztató karakterét, közelítve a társasági adóhoz. Durva hiba, hogy a létszám és a beruházási hajlandóság nincsenek hatással a fizetendő iparűzési adó összegére. A veszteséges cégek az iparűzési adót vagyonadónak tekintik - a veszteséges cégek helyi adófizetését mindenképp kerülni kell a német vállalatvezetők szerint. A különadók hatással vannak a többi adónemre. Még ha egyes iparágak is fizetik is ezeket, a társaságok gazdasági összekapcsolása miatt befolyásolják a többi adónemből származó adóbevételeket. A különadóval sújtott cégek nem adnak megrendeléseket, így csökkentve más cégek által fizetett áfa és társasági adóbevételeket. Túlzás, hogy a tartósan áfa-viszaigénylő pozicióban lévő cégek folyamatos adóellenőrzés alatt állnak. Egy húsz éve adózó cégről elhihető, hogy ki tudja számolni az áfa-kötelezettségét. Ugyanakkor a visszafizetésre szánt 75 napos határidő rendkívül magas, komoly likviditási forrásokat igényel ennek áthidalása.