Három civilszervezet aktivistái vonultak utcára a felsőbb társadalmi réteg alacsony adóztatása miatt. Az Avaaz, a WeMove és az Oxfam szervezetek a társadalmi különbségek eltúlzott mértékében látják a legnagyobb problémát – írja a Euronews. 

Elsősorban az átlagemberek azok, akik elszenvedik az infláció, a megélhetési válságok és a világjárvány káros hatásait. Az EU lakosságának 99 százaléka a szegényebb lett 2020 óta. Megszorítások helyett az államnak kórházakra és klímavédelemre kéne költenie

– mondta az Oxfam egyik vezetője, Julien Desiderio.

A tüntetők többek között sérelmezik azt is, hogy a leggazdagabb európaiak egyben a legnagyobb károsanyag kibocsájtók is.

Állításuk szerint a társadalom legfelső 1 százalékába tartozó emberek tizennégyszer több szennyező anyagot termelnek, mint az átlag. 

A WeMove egyik tagja Julio Carini hozzátette, megoldás lenne, ha vagyonadót tudnánk kivetni a szupergazdagokra, ezzel is elősegítve a bolygó megmentéséhez szükséges erőforrások biztosítását. A gazdagok alig fizetnek valamit.

További követeléseik között szerepel még a nyereségadó és az extraprofitadó bevezetése is.

Miért kapunk 2 számlát kicsekkoláskor, és mire jó az idegenforgalmi adó?

Még mindig sokan azt hiszik, hogy a szállásadónk kénye kedve szerint számlázza ki az ifát. Elmagyarázzuk, mi áll a háttérben. Bővebben >>>