A Napi gazdaság keddi számának cikke

A neves amerikai elemzőcég vezetője szokatlanul pesszimista hangvételű üzenetet tett közzé a részvénypiacok kilátásairól a múlt heti uniós csúcstalálkozót követően. Charles Biderman, a Trimtabs elnök-vezérigazgatója szerint a csúcson Németország részéről egyértelmű jelzés érkezett, vége a költségvetési hiányt növelő költekezésnek az európai országokban, s nem kívánják finanszírozni olyan országok adósságait, amelyek még mindig többet költenek, mint amennyi bevételük van. Az európai gazdaság azonban nem növekszik, így az egyensúly megteremtése nem várható attól, hogy a bővülő gazdaságok nagyobb adóbevételeket generálnának. Még akkor sem, ha növelik a kivetett adók mértékét, a kiadási oldal lefaragása miatti visszaesést ez nem lesz képes kompenzálni.

Ez lefelé tartó spirálba rántja az európai gazdaságot, ezáltal jó néhány európai bank kerülhet nehéz helyzetbe. A hitelleépülés folyamata mellett az európai bankok nyomás alatt lesznek, hogy értékesítsék eszközeik jelentős hányadát, ami rendkívüli eladói nyomással járhat az európai részvénypiacokon.

A folyamat azonban nem kizárólag a pénzügyi szektort fogja kedvezőtlenül érinteni, a hitelszűke az egész európai gazdaságra további, lefelé irányuló nyomást gyakorol majd, s ez lefelé tartó spirált okoz. Nemcsak az európai gazdaság lesz azonban bajban a következő években, az egész világgazdaság lassulással kell szembenézzen. Az amerikai gazdaság sem lesz képes elég gyorsan nőni ahhoz, hogy a Egyesült Államok kormányzati költekezését finanszírozni tudja, s ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a magas munkanélküliség.

Japán sem tud megfelelő növekedést produkálni a következő években − véli a szakember. Ez ahhoz vezet, hogy az amerikai, az európai és a japán államadósság egy részét le kell írni vagy el kell inflálni, ami rossz hatással lesz a részvényárfolyamokra. Egyszerűen nem látom esélyét annak, hogy a gazdaság bárhol megfelelő mértékű növekedést tudjon produkálni ahhoz, hogy ezt a lefelé tartó folyamatot meg tudja fordítani − mondta az elemző.

Ez nem jelenti azt, hogy az amerikai részvénypiac a közeljövőben összeomlik. Persze ez is eljön, de nem most − figyelmeztetett Biderman. Ehhez a vállalatok túlságosan nagy készpénzállományt halmoztak fel és az üzleti környezet még elég jó ahhoz, hogy a cégek nyereségesek tudjanak maradni. Ez nem az a helyzet, ami megágyazna egy tőzsdei összeomlásnak. Hiányoznak viszont azok a forradalmian új technológiák, amelyek lökést adhatnának a gazdaságok növekedésének. Így a hosszabb távon gondolkodó befektetőknek különös óvatosságot javaslok − fogalmazta meg véleményét a szakember −, s nem tanácsolom, hogy részt vegyenek a részvénypiacon időnként kibontakozó emelkedésekben.

Az átmeneti emelkedő időszakokban a jelenleg meglévő részvények értékesítése lehet a helyes stratégia. Negyvenéves szakmai múltam során mindig időben, néha egy kicsit korán jeleztem előre a nagyobb fordulatokat a gazdaságban és a piacokon, azonban később mindig kiderült, igazam volt. Így most is előfordulhat, hogy túl korán jelzem a várható negatív fordulatot, azonban jobb korán, mint későn − mondta a szakember.

Az európai részvénypiacokkal kapcsolatban Biderman már nem volt ennyire visszafogottan pesszimista, szerinte elképzelhető, hogy a kontinens tőzsdéin hamarosan ismét a 2009 márciusában tapasztalt mélységekbe süllyednek a részvényárfolyamok.

Inkább oldalazó mozgást vár az elkövetkező időszakban Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatóhelyettese. Bár áttörés nem volt az EU-csúcson, azonban az irány jó, így nagyobb eladások nincsenek, csak az elmúlt napok túlzott optimizmusát adják vissza a piacok. Varjú szerint az elkövetkező időszak ezért a rövidebb kereskedések ideje lesz, amikor a nagyobb eladásokat vételre, a meghúzásokat pedig eladásra érdemes kihasználni. Hasonlóan gondolkodik Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője is. Szerinte az elkövetkező napokban még eshetnek 2-3 százalékot a tőzsdék, azonban az év végéig jöhet egy fellendülés is. Kuti szerint nagyobb árfolyamcsökkenésre csak a jövő év februárjában-márciusában lehet kilátás, mivel addigra jöhet egy kiábrándulás a befektetői körökben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!