A Bank of Japan (BoJ) a korábbinál kedvezőtlenebb képet festett a szigetország gazdaságáról hétfő-keddi kamatdöntő ülésén - jelentette a Reuters. Az alapkamatot mínusz 0,1 százalékon hagyták és folytatják a pénzkínálat növelését, ám a japán sajtó már a döntés előtt arról írt, hogy a BoJ vélhetően rontani fogja a gazdaság kilábalásával kapcsolatos várakozásait.

Végül egy viszonylag óvatos nyilatkozat látott napvilágot, amely szerint a gazdaságban folytatódott ugyan a fokozatos kilábalás, ám az exportra és ezen keresztül a termelésre károsan hat a feltörekvő országok gyengülő importkereslete. A BoJ ülése után a tokiói Nikkei tőzsdeindex 0,7 százalékkal csökkent. A kínai mutatók néhány tizedszázalékos pluszt értek el.

Fránya olajpalacégek

A jen erősödött, mivel a BoJ monetáris tanácsának közleményéből kivették azt a megjegyzést, amely szerint tovább mérsékelhetik a kamatokat a negatív tartományban, ha ennek szükségét látják. Az árfolyam 0,7 százalékkal, 113,03 jen/dollárra módosult. A közös európai valuta kissé erősödött, egy euróért 1,1108 dollárt kellett adni a kedd délelőtti órákban.

Az európai tőzsdéken folytatódott az értékpapír-piaci lejtmenet: az FTSEurofirst 300 index majdnem egy százalékkal gyengült, főként az árupiaci termékekhez kapcsolódó részvények esése miatt.

Az utóbbi hátterében az olaj ismételt árzuhanása állhat (a londoni Brentért már hordónként kevesebb mint 39 dollárt kell adni), amelyet részben az OPEC és a kartellen kívüli olajtermelők termelésbefagyasztási törekvéseinek elbizonytalanodása, részben az okozhat, hogy az amerikai olajpalacégek tovább javították hatékonyságukat. A tavalyi 55-65 dollár/hordó helyett idén már 45-55 dolláros árnál is képesek gazdaságosan felszínre hozni a fekete aranyat.

Fedre várva

A befektetők immáron minden figyelmüket a Fed szerdai és csütörtöki kamatdöntő ülése felé fordítják. Az elmúlt napok makroadatai ugyan azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság jobban teljesít a korábban feltételezettnél, így mérséklődtek a recessziós félelmek, ám a szakértők ettől függetlenül változtatást várnak a Fedtől.

Az amerikai jegybank döntéshozói decemberi közleményükben még arra utaltak, hogy 2016-ban négy további kamatemelés követheti a tavaly év végi szigorítást, ám a szakértők szerint ehelyett inkább három vagy akár kettő várható. A befektetők a Fed döntésének függvényében fogják felvenni új tőzsdei pozíciójukat - mondja Nick Stamenkovic a RIA Capital Markets tőketársaság kötvénypiaci stratégája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!