A bikapiac olyan mint egy rodeó, akkor tud menni tovább, ha minél több befektetők levetett már a hátáról - írja mai elemzésében Mark Hulbert, a Marketwatch állandó szerzője. S egyelőre úgy tűnik, ez megtörtént. A szakember cége, a Hulbert Financial Digest szerint a HNSI index értéke 22,1 százalék, azaz az átlag tőkepiaci hírlevélíró ekkora részvénykitettséget javasol klienseinek.

Május elején a flash crash előtt, amikor a Dow Jones Industrial utoljára 10 800 pont felett állt, ez az érték meghaladta az 51 százalékot.


Így Hulbert szerint lehet még tere hangulati alapon a további emelkedésnek a piacon. A szerző ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a hangulati mutatóknak általában rövidebb, 1-3 hónapos időtávon van jó előrejelző szerepük, arról semmit nem mondanak, hol lesz a piac egy év múlva.


Mint arról beszámoltunk, van más olyan hangulati felmérés is, amely szerint az optimizmus még nem ért el szélsőséges értéket a piacon, az Investor Intelligence Services múlt heti felmérése erről tanúskodott, ugyanakkor a kisbefektetők a szeptember eleje óta tartó drágulás során olyan derűlátóak lettek, mint az elmúlt években csak néhány alkalommal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!