Januárban egyértelműen a hosszú lejáratú kötvények kibocsátása volt a sláger világszerte a tőkepiacokon, a befektetők ezekből szinte minden mennyiségben hajlandók voltak vásárolni. Attól tartanak ugyanis, hogy ha egyszer a jegybankok tényleg megkezdik a kamatok lefaragását, akkor már nem lesz erre lehetőség.

Európában a Bloomberg által összeállított adatok szerint a 2024-ben eddig kibocsátott kötvények több mint fele 7 éves vagy annál hosszabb futamidejű volt. A legnagyobb túljegyzés pedig a 10 éves, vagy annál is hosszabb futamidejű kötvényekre érkezett. Az Egyesült Államokban a 10-30 éves és annál is hosszabb lejáratú kötvények az összes kibocsátás mintegy 44 százalékát tették ki, ezzel megelőzték az 5-7 éves papírokat is.

A befektetők részéről a kereslet érthető, hiszen a piac jelenleg azzal számol, hogy a Fed idén 150, az EKB pedig mintegy 125 bázisponttal csökkenti majd irányadó kamatát. Márpedig, ha kamatcsökkentés jön, akkor jobb lehet minél előbb, minél hosszabb távra bebiztosítani a magasabb hozamokat. 

A nagy kereslet viszont elnyomta a hozamgörbét és a szokásosnál jóval alacsonyabb szintre süllyedt a hosszabb lejáratú kötvények hozamfelára a rövidebb lejáratúakhoz képest.

Ez pedig a kibocsátók kedvét hozta meg az eladáshoz.

Nem is csoda, hiszen hiába az most az uralkodó narratíva, hogy csökkenni fognak az infláció és a kamatok, nem mindenki véli így. A közel-keleti konfliktus esetleges kiszélesedése, a Szuezi-csatornánál jelentkező problémák globális ellátási láncokra gyakorolt kedvezőtlen hatásai egyaránt felfelé lökhetik az inflációt és akkor máris nem tűnik olyan biztosnak a gyors kamatcsökkentés és lehet, hogy a hosszabb lejáratokra is kedvezőtlenebb feltételek mellett lehet kötvényeket eladni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!