hedge fundok egy évtizede a legalacsonyabb szintre csökkentették az amerikai részvénypiac felé vételi kitettségüket. Az eddig kiválóan szereplő technológiai szektort egyre inkább kezdik túlértékeltnek látni és más terülteken keresnek olcsóbb célpontokat, többek között Európában. Ez utóbbi irányban a vételi kitettségük 2013 óta, az adatok gyűjtésének kezdete óta a legmagasabb szintre ugrott – írja a Goldman Sachs kiemelt ügyfelekre szakosodott brókeri üzletágának adataira hivatkozva a Financial Times.

Az olyan részvények, mint az Nvidia, az Apple és az Amazon által vezetett amerikai rally után egyes vállalatok már eléggé túlértékeltnek tűnnek ahhoz képest, hogy mennyi nyereséget képesek termelni. Nehéz igazolni sok ilyen technológiai vállalat értékelését. Persze egyetértünk azzal, hogy az Nvidia egy kiváló cég, azonban ilyen áron érték alapú befektetőként már nem látunk benne potenciált

– mondta a lapnak Alison Savas,  a 10 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Antipodes Partners befektetési igazgatója.

Ők mostanra a részvényportfóliójuk 30 százalékát tartják már európai részvényekben, ami jóval magasabb a benchmarkjuk által indokolt aránynál. Elsősorban az olyan európai nagy multinacionális cégeket keresik, amelyek jóval olcsóbbak a hasonló amerikai vállalatoknál.

Európa lemaradó volt

Nasdaq Composite 40 éve nem produkált ilyen jó első félévet, eddig 31 százalékot emelkedett idén. Az S&P 500-as index 15 százalékkal áll magasabban január eleji értékénél. A Fed azonban időközben a jelek szerint újraindítja kamatemelési sorozatát, s emiatt egyre többen tartanak az amerikai recesszió rémétől, s attól, hogy emiatt véget érhet a tőzsde szárnyalása. Eközben az európai részvények jóval szerényebben teljesítettek, a Europe Stoxx 600-as index alig 5 százalékot erősödött, a brit FTSE 100-as index pedig mínuszban van év elejéhez képest.

A fedezeti alapok kezdenek az amerikai részvények lefelé mutató kockázataira figyelni

– írta Vincent Lin, a Goldman elemzője.

Egy másik vélemény szerint az értékalapú befektetők dolga különösen nehéz az amerikai piacon, ahol az emelkedés nagy részét néhány elképesztően magas árazású részvény adja. Ezzel szemben Európában még mindig találni egy csomó olcsó vállalatot.

Persze nem rohan mindenki azonnal Európába, legalábbis ezt mutatják más, piaci hangulatot mérő adatok. Az Euros Stoxx 50-es indexre nyitott vételi opciók aránya egyáltalán nem mutat szélsőséges optimizmust.

Növekedés helyett stabil érték lehet a vonzó

Amikor a kamatok emelkednek, akkor az értékalapú részvények általában felülteljesítik a növekedésorientált társaságok papírjait. Ez utóbbiak közül a legismertebbek a nagy technológiai cégek. Ez a konstelláció alapból kedvezőbb kellene, hogy legyen Európa számára. Azonban nagyon óvatosan kell bánni az amerikai tech részvények esetleges eladásával, az Egyesült Államok gazdasága eddig az emelkedő kamatok mellett is ellenállónak bizonyult – írja egy másik elemző.

Persze az amerikai piacon is keresik a befektetők a még olcsó papírokat. Egy sor befektetési bank véli úgy, hogy emiatt a második félévben a tengerentúlon az olyan szektorok lehetnek a nyerők, amelyek az év első felében lemaradók voltak. Ilyen például az energetika és az egészségügy.

A behemótok száguldása őrületbe kergeti a tőzsdei befektetőket

A jelek szerint az amerikai tőzsdéken eldőlt az irány, ez pedig felfelé. Az elemzők azonban ismét egyre jobban aggódnak amiatt, hogy gyakorlatilag csak a legnagyobb cégek részvényei képesek drágulni, a piac szélesebb rétegei lemaradnak. Ez sokszor vezetett már nagyobb galibához. Bővebben --->

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!