A Magyar Nemzeti Bank (MNB) első alkalommal vett részt a Dubai FinTech Summiton (DFS), amelynek nyitó eseményén Matolcsy György jegybankelnök is felszólalt. A világ minden tájáról érkezett, több mint 200 kiállító innovatív megoldásait felvonultató kétnapos rendezvényen az MNB külön standon mutatja be a jegybankhoz kapcsolódó pénzügyi innovációit. 

A jegybank közleménye szerint Matolcsy György a dubai DIFC Innovation Hub vezérigazgatójának felkérését elfogadva vett részt felszólalóként a DFS nyitó rendezvényén.

Az MNB elnöke a Központi bankok szerepe a digitális és fenntartható gazdaságban című panelbeszélgetésben a fenntarthatóság, a pénzügyi innováció, valamint a digitális jegybankpénz fontosságát vitatta meg a résztvevő előadókkal. 

A beszélgetés során a jegybankelnök kiemelte, hogy a fenntarthatóság meghatározó megatrendként jelenik meg a világgazdaságban.

Emellett arról is beszélt, hogy a pénzügyek és a technológia fejlődése képes lehet eltörölni az iparági határokat, új üzleti modelleket és pénzügyi ökoszisztémát eredményezve. 

Mi a Magyar Nemzeti Banknál hiszünk abban, hogy a jövőt a fenntarthatóság és a digitalizáció fogja vezérelni

– mondta Matolcsy György.

A Dubai Nemzetközi Pénzügyi Központ (DIFC) által szervezett Dubai FinTech Summit 2024 esemény második alkalommal mutatja be a pénzügyi innovációkat, amely globális mérföldkövet jelent a fintech iparágban. A fórumok és előadások alkalmával a világ élvonalába tartozó meghívott szakértők és csúcsvezetők olyan témákat járnak körül, mint a mesterséges intelligencia, a pénzügyi fenntarthatóság vagy a pénz mozgásához kapcsolódó innovatív megoldások.

A FinTech döntéshozókat és az iparág fejlődését befolyásoló csúcsvezetőket egy platformra terelő találkozó célja a fintech iparág és a pénzügy jövőjét meghatározó eszközök, szabályozások és keretek közös kidolgozása, azok alapjainak megteremtése.

Matolcsy György: Azonnali problémákat okoznának az 50 ezer forintos bankjegyek

A jegybankelnök szerint az infláció nem a nagy, hanem kizárólag a legkisebb címletértékű bankjegyek iránti keresletet növelte.