A külföldi befektetők a múlt hónapban egy jó három héten át tartó vásárlási hullám során közel egymilliárd dollár értékben vásároltak török részvényeket. A választások után beindított  új gazdaságpolitikai program és a részvénypiac olcsósága a jelek szerint beindította az intézmények fantáziáját, akik az elmúlt években nagyon óvatosan mertek csak a helyi tőzsdéhez nyúlni.

A nemzetközi befektetők 974 millió dollár értékben vásároltak török részvényeket a június 23-ig tartó három hétben. Ez 2021 novembere óta a legerősebb tőkebeáramlást jelenti – számolta ki a központi bank frissen közzétett adatai alapján a Financial Times.

Recep Tayyip Erdogan török elnök májusi választási győzelmét követően alaposan átalakította gazdasági csapatát.

A júniusban kinevezett Mehmet Simsek pénzügyminiszter és Hafize Gaye Erkan jegybankfőnök egyaránt azt mondta, hogy mostantól racionálisabb útra terelik Törökország gazdaságpolitikáját, miután az évek óta folytatott nem konvencionálisnak vagy unortodoxnak nevezett, kívülről inkább ámokfutásszerűnek látszó intézkedések gazdasági válságot váltottak ki, és történelmi mélypontra lökték a külföldi kézben lévő török részvények és kötvények állományát.

A török líra június eleje óta 20 százalékot esett a dollárral szemben. Az új intézkedések között ugyanis szerepelt az is, hogy gyakorlatilag lenullázták a líra megtámasztására hozott intézkedéseket, miután az ország devizatartalékai vészesen leapadtak.

A gyenge líra miatt a török részvények sokkal olcsóbbak lettek a külföldi befektetők számára, a Borsa Istanbul (Bist) 100-as irányadó indexe dollárban számolva idén mintegy ötödével csökkent.

Ezzel viszont a török részvények már kiugróan olcsóak lettek, a Bist 100 index átlagos árfolyam/nyereség hányadosa (P/E) a várható eredményekkel számolva alig ötös. Annak ellenére, hogy 2022-ben a török tőzsde a világ legjobban teljesítője volt. Az MSCI Emerging Markets Indexnél ez az érték 12, míg a vezető amerikai S&P 500-as index esetében 19 körüli.

BIST 100 tőzsdeindex
BIST 100 tőzsdeindex
Kép: Napi.hu, Investing.com

Ugyanakkor az elemzők óvatosak. Ugyanis nem biztosak abban, hogy Simsek és Erkan valóban megkapják a mozgásteret arra, hogy folytassák Erdogan unortodox politikájának visszanyesését.

Ismert, hogy Erdogan az akut infláció ellenére régóta ellenzi a magas kamatlábakat. Az Erkan által vezetett központi bank már majdnem megduplázta a hitelfelvételi költségeket és 15 százalékra emelte az irányadó kamatot. Eközben enyhítettek egy csomó banki szabályozást, amelyek a lakosságot és a vállalatokat terelték mesterségesen a líra alapú megtakarítások felé a dollárból.

A megkérdezett tőkepiaci elemzők, a helyi brókercégek vezető közgazdászaitól a külföldi befektetési alapok stratégájáig nagyjából hasonló módon vélekednek a helyzetről. Szerintük ugyan a megtett lépések vonzóbbá teszik a török részvényeket, azonban az elmúlt három hét mozgásait inkább a rövidebb távon gondolkodó befektetők lépései okozhatták.

Ezek között lehetnek olyanok, aki zárták a török papírokban meglévő short pozícióikat, de olyanok is, akik eddig drasztikusan alulsúlyozták a helyi részvényeket a portfóliókban és most ezen változtattak egy kicsit.

Az igaz hosszútávú befektetőkre azonban egy ideig még valószínűleg várni kell. Nem mindenki van ugyanis meggyőződve arról, hogy az elmúlt hetekben bemutatott politikai fordulat valóban tartós lesz-e.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!