Faruk Faith Ozert, a Thodex kriptotőzsde korábbi fejesét több millió dolláros befektetői csalás miatt ítélték börtönbüntetésre. Miután 2021-ben a tőzsde összeomlott, Ozer Albániába menekült a befektetők megközelítőleg 43 millió értékű vagyonával együtt – írja a Finextra.

Az ügy hasonlít a Sam Bankman-Fried által szervezett FTX-csalásra, akit 25 év börtönbüntetésre ítéltek.

Ozer azonban még ennél is súlyosabb büntetést kapott: a török bíróság 11 196 évnyi börtönre ítélte.

A bíróság azért ítélt meg neki ilyen mértékű szabadságvesztést, mert minden egyes magánszemély becsapásával megvádolták, vagyis összesen 2027 bűncselekménnyel kapcsolatos vádat folytattak ellene.

Ozer az eljárás során azt mondta, ha valóban bűncselekmény elkövetése lett volna a szándéka, akkor „nem cselekedett volna ilyen amatőr módon”. Vagyis a gyanúsított nem bánta meg tettét.

Hozzátette, elég okosnak érzi magát ahhoz, hogy a világ bármelyik intézményét vezethesse. Ozer 22 évesen alapította a Thodex-et.

Ide vezet a polikrízis, rámegyünk már Jeo Bodenre is

Koronavírus, orosz-ukrán háború, klímaváltozás, infláció, elszálló élelmiszerárak, lakhatási válság – évek óta ezek határozzák meg a mindennapjainkat. Ezek a már önmagukban is súlyos problémák pedig nem csak a hangulatunkra nyomják rá a bélyeget, hanem a pénzügyi és befektetési döntéseinkre is hatalmas befolyással vannak.
Ha többre kíváncsi, kattintson ide--->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!