Egyre nő a feltörekvő országok részesedése a globálisan megtermelt GDP-ből. Ez azt is értelemszerűen magával hozza hogyha egy-egy nagyobb feltörekvő ország gazdaságában problémák jelentkeznek akkor az a korábbiaknál erősebb hatással lehet az egész világra és számos más országban okozhat gondot. Az IMF (Nemzetközi Valutaalap) friss jelentése szerint a G20 országok feltörekvő gazdaságainak belső sokkjai egyre inkább hatással vannak a fejlettebb gazdaságok növekedésére is.

Ezek az országok – Kínától kezdve a fizetésképtelenségre hajlamos Argentínáig – annyira beágyazódtak a világgazdaságba, különösen a kereskedelem és a nyersanyagtermelés és a termelési-láncok révén, hogy már nem egyszerűen a globális sokkok fogadói oldalán állnak. Ez azt jelenti, hogy nem egyszerűen elszenvedik a globális gazdaságban jelentkező sok hatásokat, hanem már maguk is képesek ilyeneket kiváltani.

2000 óta a G20-ak feltörekvő gazdaságaiban jelentősen megnőtt azoknak a belföldi sokkhatásoknak a száma, amelyek a többi országban is tovagyűrűző hatásokkal jártak. Különösen igaz ez Kínára. Mára a nagy feltörekvő gazdaságokban jelentkező problémák globális negatív hatásai a fejlett gazdaságok által kiváltottakéhoz mérhetővé vált

– írta az IMF.

Számításaik szerint például Kína belföldi gazdaságának problémái hároméves távlatban felelősek lehetnek a többi feltörekvő gazdaságban a kibocsátás változásának 10 százalékáért, a fejlett gazdaságokénak pedig 5 százalékáért. Eközben a G20-ak más feltörekvő piacairól származó sokkhatások esetében ez az arány 4 százalék körül lehet. A G20 országok közül a 10 feltörekvő gazdaság: Argentína, Brazília, Kína, India, Indonézia, Indonézia, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika és Törökország. Ezek együttes részesedése a globális GDP-ből 2000 óta a duplájára nőtt. Összességében az átgyűrűző hatások a 2000-es évek eleje óta csaknem háromszorosára nőttek, élükön Kínával, miközben a Brazíliából, Indiából és Mexikóból származó átgyűrűző kockázatok is mérsékelten nőttek.

Kína küzd az elhúzódó gazdasági problémák leküzdésével, a helyi önkormányzatok magas adósságállománya korlátozza az infrastrukturális beruházásokat, az ingatlanpiac pedig negyedik éve esik a fogyasztói és befektetői bizalom is nyomás alatt van.

A Fitch egyébként épp ma minősítette le a kínai államadósság besorolásának kilátásait. Erről bővebben itt írtunk.

Az IMF szerint az orosz gazdaság Ázsia felé való fordulása valószínűleg eltolja a tovagyűrűző hatások irányát.

A G20 feltörekvő piacokat tekintve az IMF arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt 20 évben átlagosan évi 6 százalékos növekedés lassulni fog, és a középtávú növekedési kilátásokat 3,7 százalékra csökkentette.

A nem túl derűs jóslatok ellenére mégis úgy tűnik hogy a feltörekvő piacok lehetnek az a hely ahova érdemes befektetni. A JPMorgan amerikai befektetési bank elemzőinek vizsgálata alapján ugyanis az olyan periódusokban mint a mostani azok általában felül teljesítik fejlett piaci társaikat.


Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed végre megkezdi hamarosan kamatcsökkentéseit. A befektetési bank szakértői úgy találták, hogy a Fed egy-egy kamatemelési ciklusának utolsó emelését követő 24 hónapos időszakban a részvények általában jól teljesítettek, mivel javult a kockázatvállalási hajlandóság. Különösen jól hoztak a feltörekvő piaci eszközök, s ezért szerintük olyan feltörekvő piac régiókra és ágazatokra kell összpontosítani, amelyek a strukturális és a ciklikus hátszelet egyaránt kihasználják.

A feltörekvő piaci részvények az elmúlt öt ilyen ciklusból négyben pozitív teljesítményt nyújtottak. Átlagosan 29 százalékos hozamot termeltek ezekben a kétéves periódusokban, ez nem kicsi, hanem átlagosan 17 százalékpontos felülteljesítést jelent a fejlett piacokhoz képest.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!