Ománt, a Maldív-szigeteket és a Dominikai Köztársaságot preferálják a magyarok szezonnyitó előnyaralásra az Invia utazásközvetítő foglalási adatai szerint.

Az első negyedév még jellemzően az egzotikus utazásoké: amíg itthon kiszámíthatóan és biztosan tart a tél, addig az egy-egy hosszabb repülőútra található, cserébe a hideg hónapokban is napfényt és enyhe időjárást kínáló úti célok a kedveltek.

Húsvétot követően viszont egyre több, gyorsan és kényelmesen elérhető desztináció kerül fel a nyarat kereső turisták képzeletbeli menüjére - mediterrán klímájú, egész évben tavaszias országok tengerpartjain május elejére már strandolásra is tökéletesen alkalmas a tenger.

A főszezoni turistaáradat előtti idők a kirándulásokra is sokkal inkább megfelelnek, hiszen ilyenkor még nem kell durva hőségtől tartani, miközben a legnépszerűbb látnivalók környékén is visszafogottabb érdeklődő-számra és kisebb sorokra számíthatnak a nyaralók: a hőmérséklet és a tömeg is ideális ebben az időszakban a látnivalók felfedezéséhez.

Hogy az utasok döntését mennyiben befolyásolja az időjárás, az az Invia utazásközvetítő foglalási adataiból világosan kiolvasható: az esős napokon érezhetően megnő a megkeresések száma. 

Májusban munka ünnepe és a pünkösd is remek lehetőséget kínálnak egy pihentető és napsütéssel teli utazásra, vagy egy tavaszi városlátogatásra is. 2024-ben az április-június közötti időszakra foglalt utazások alapján a TOP5 a következőképpen alakul. 

TOP 5 úti cél: (zárójelben az adott desztináció összes foglalásból való részesedése)

  1. Egyiptom (34 százalék)
  2. Törökország (28 százalék)
  3. Kanári-szigetek (9 százalék)
  4. Olaszország (4 százalék)
  5. Egyesült Arab Emírségek (3 százalék)

Az összes utazás maradék 22 százaléka nagyjából 50 ország között oszlik el, Máltától Marokkón keresztül Kínáig. A pihenni vágyók az utazásközvetítő portál adatai szerint legtöbbször, - a foglalások 60 százalékában - nyolc napra utaznak el.