Megtartotta éves közgyűlését a Berkshire Hathaway, Warren Buffett legendás befektetési vállalata, ahol több ezer részvényes szokott megjelenni, így sportcsarnok méretű helyszínre van szükség az esemény lebonyolításához.

Nem lesz ingyen ebéd, de adódnak lehetőségek

Buffett 92 éves kora ellenére 60 részvényesi kérdésre válaszolt, azon kívül, hogy bemutatta a cég éves helyzetét, és a várható kilátásokat. Úgy látja, hogy most nem lesznek olyan lehetőségek a részvénypiacon, mint korábban, amikor a jegybankok öntötték a pénzt, vagy mint az elmúlt fél évben, amikor a tavalyi nagy zuhanás után felpattant a piac. 

A magasabb kamatok, az infláció, a lassuló gazdaság visszafogja a tőzsdét is, de ez így természetes: nem lehet örökké emelkedő trend.

Azonban lehetőségek mindig adódnak, mint mondta: miután a netes kereskedés által mindenki hozzáfér a rendszerhez, a piacmanipuláló pletykák pedig nem lassan terjednek, mint korábban, hanem egy chatszobában vagy a Twitteren azonnal mindenki láthatja őket, így elképesztően megnőtt az ostobán kereskedők aránya. 

Ez pedig oda vezet, hogy a nehezebb környezetben is akadnak jó lehetőségek a tapasztalt befektető számára.

Ki miben sikeres

Az immár 92 éves Buffett mellett a kérdések megválaszolásában részt vett a cégvezetésben aktív 99 éves Charlie Munger is, így már önmagában különlegesség, hogy 90-en felüli emberek vezeti a világ hatodik legnagyobb tőzsdei cégét, amit ők növesztettek ekkorára sikeres befektetési és cégvezetési stratégiájukkal. 

Más sikeres emberek közül Elon Muskról is beszéltek, aki szerintük annak köszönheti sikerét, hogy extrém módon merész dolgokat talál ki, és azokat viszi a kis esély ellenére sikerre. A technikai fejlődés azonban épp az ilyen embereknek köszönhető, pontosan ilyen volt Steve Jobs is, akinek az iPhone-t, sőt, magát az internetezésre alkalmas érintőképernyős telefont köszönhetjük.

A vásárlók lélektana

Warren Buffett a rendezvényen hosszasan elemezte, hogy még egy ilyen terméket nem látott, amely iránt a vásárlók elszántsága másfél évtized után is töretlen, ahogy olyan versenytárs sincs, amely veszélyeztetni tudná a termék kivételezett helyzetét.

Ahogy a befektetési guru leírta a vásárlók lélektanát: az emberek megvesznek 1500 dollárért egy iPhone-t, majd 35 ezerért vesznek második autót, de ha megszorulnak és dönteni kell,

az autóról mondanak le, az iPhone-ról semmi szín alatt.

Ezt a folyamatot felismerve vásárolt be az Apple részvényeiből jó alaposan Buffett cége, egy részvényes meg is kérdezte, hogy tényleg a cég befektetéseinek harmadát az Apple teszi ki.

Warren Buffett azt válaszolta, hogy a tőzsdei részvényeken belül valóban ekkora az arány, de sok tőzsdén kívüli vállalattal rendelkeznek, amelyek ugyancsak jól prosperálnak, így a tényleges hányad kisebb. Ilyen jó céget azonban még nem látott korábban, és rettenetesen örül, hogy a világ legnagyobb vállalatának 5,6 százalékát ők birtokolják.

Nincs kihívója a dollárnak

A guru szót ejtett a pénzügyi rendszerről is: egyrészt kiemelte, hogy lehetnek bármilyen elmélkedések,

a dollár első számú tartalékvaluta szerepét egyelőre semmi sem tudja megingatni.

Emellett hiába jelent meg több tízezer kriptodeviza és token: árfolyamuk emelkedik és esik, de senki nem használja őket a jó öreg jegybanki pénz helyett. Továbbra is mindenki dollárban (euróban stb.) fizet és abban méri befektetéseinek értékét is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!