A napokban elemeztük a japán részvénypiacot, ahol a fő index, a Nikkei 225 egykori történelmi csúcsához közelít 34 év után. Feltártuk a lehetséges okokat, de a legfontosabb tényezőt most említjük meg: a világ legsikeresebb hosszú távú befektetője, Warren Buffett is rátalált a japán piacra.

Buffett egyrészt olyan hatalmas tételekben vásárol, hogy ez önmagában megemeli az árakat, másrészt nem kevesen követik, hisz több mint fél évszázada masszívan szép hozamot ér el befektetésein.

A leggazdagabbak között

A 93 éves Warren Buffett több mint fél évszázada vezeti részvénytársaságát, a Berkshire Hathawayt, ami egy befektetési holding: tőzsdei részvényeket és tőzsdén kívüli cégeket egyaránt vásárol, rendszerint hosszabb távra, de hogy meddig tart ki egy befektetés mellett, az attól függ, hogy meddig lát benne fantáziát, vagyis nincs meghatározott időtartam. 

Több évtized alatt a folyamatosan kedvező hozam hatására akkorára nőtt a cég, hogy immár

a világ 8. legnagyobb cége lett 800 milliárd dolláros cégértékkel, Warren Buffett pedig a világ 6. leggazdagabb embere 120 milliárd dolláros vagyonnal.

Nem véletlen, hogy sokan követik, mibe fektet a cég, sőt, adott esetben ez önmagában is megmozgatja egy részvény vagy egy egész iparág, netán egy egész tőzsde árfolyamait.

Barátságos felvásárló

Így van ez most a japán piacon: először 2020-ban vásárolt Buffett 5 százalékos részesedést az 5 legnagyobb japán tőzsdei holding társaságban, vagy inkább konglomerátumban, melyet tavaly nyárig átlagosan 8,5 százalékra növelt. Buffett jelezte, hogy megfelelő részvényárak mellett az arány tovább is növekedhet, de ha elérik a 9,9 százalékot, megállnak, és jóváhagyást kérnek a cég igazgatóságától esetleges további vásárlások előtt, mert nem szeretnének ellenséges felvásárlóként feltűnni.

Máris nagy a nyereség

Az öt nagy társaság a Sunitomo, a Mitsubishi, a Mitsui, az Itochu és a Marubeni. A Market Watch szerint ez összesen 20 milliárd dollár értékű befektetést jelentett júniusban a Berkshire részéről, ami máris szép nyereséget, duplázást jelent a 2020-ban megvett részvénycsomagon.  Azóta a nyereség szépen hízhatott, hisz a Nikkei 225 index immár egykori csúcsához közelít.

Kép: Economx

Warren Buffett bevásárlása növeli az esélyét, hogy akár új csúcsra is emelkedjen a Nikkei, ami technikai értelemben megnyitja az utat a további árfolyamemelkedés előtt, miután egy ilyen régi csúcs túlszárnyalása önmagában rengeteg új vevőt vonz a piacra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!