A mai kereskedés során egészen 39.156,97 pontig sikerült emelkednie a Nikkei 225 tőzsdeindexnek. Ezzel a japán részvénypiac harmincnégy évvel ezelőtt beállított csúcsát döntötte meg. A kilencvenes évek elején kipukkadt tőzsdei és ingatlanpiaci buborék következményeinek kiheveréséhez összesen harmincnégy évre volt szüksége a szigetország gazdaságának.

Ez rettenetesen hosszú idő 10 évvel hosszabb, mint amennyi például az amerikai részvényeknek kellett ahhoz, hogy az 1929-es, a nagy gazdasági világválságot megelőző tőzsdei összeomlásból felépüljön.

A japán piacot nagyon hosszú ideig rossz sztorinak tartották a befektetők. Kétségtelen, hogy a szigetország a kedvezőtlen demográfiai folyamatok, az elöregedő népesség és a sok nyugdíjas miatt egészen más képet mutatott, mint a kilencvenes években divatba jövő feltörekvő gazdaságok.

Az elmúlt években azonban sokat változott a helyzet, egy sor vállalati reform, a részvények relatív alacsony árazása és a japán befektetői mentalitás is egy több külföldit késztetett arra, hogy ismét japán részvényeket vásároljon. Sokat segített ennek a marketingnek Warren Buffett is, aki 2020-tól kezdve több japán cégben is jelentős mennyiségű részvényt vásárolt cégével, a Berkshire Hathaway-jel. Erről korábban itt írtunk bővebben.

A Nikkei 225 idén eddig már közel 17 százalékkal emelkedett, miután 2023-ban 28 százalékot drágult, s ezzel a legjobban teljesítő nagy ázsiai tőzsde volt. Csak összehasonlításként, az amerikai Nasdaq tavaly 43 százalékkal emelkedett, idén eddig 6 százalékkal.

A külföldi befektetők tavaly nettó 6,3 billió jen (42 milliárd dollár) értékben vásároltak japán részvényeket, ezt fejelték meg januárban 1,16 billió jennel. A piacnak lökést adott az elmúlt időszakban, hogy

  • a vállalati eredmények kedvezőek voltak
  • ismét dolláronkénti 150-es szint közelébe gyengült a jen
  • valamint az a várakozás, hogy a Bank of Japan egy ideig még kitart az ultra-laza monetáris politika mellett.
Kép: Economx

Bank of America februári alapkezelői felmérése szerint a Japánnal kapcsolatos befektetői optimizmus továbbra is töretlen. A megkérdezettek többsége két számjegyű hozamot várt a japán részvénypiactól a következő 12 hónapban, elsősorban a félvezetőgyártó cégek és a bankok részvényei voltak kedveltek. (A felmérésről bővebben itt olvashat)

A Reuters által megkérdezett szakértők nagy része most nem lát olyan buborék jeleket a piacon 8 amilyeneket a kilencvenes évek elejére jellemzőek voltak. Bár a gazdaság tavaly év végén recesszióba csúszott a céges profitok kedvezően alakultak. Az index árazása sem tűnik túlzónak. A harmincnégy évvel ezelőtti csúcs idején az index előretekintő P/E (árfolyam/nyereség) hányadosa 50 közelében járt, ami megegyezik az S&P 500-as vezető amerikai indexével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!