Az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb befektetője, Warren Buffett az 1960–as évek közepén lett a Berkshire Hathaway ügyvezető igazgatója. Miután átvette a cégvezetést, vállalatának papírjai azóta összesen 4.900.000 százalék hozamot hoztak, ami a legnagyobb amerikai nagyvállalatok teljesítményét reprezentáló S&P 500 részvényindex hozamának gyakorlatilag a kétszerese.

 

 

 

Hasonló sikerek reményében sok egyéni befektető igyekszik másolni Buffették részvényvásárlásait, így rendszerint nagy érdeklődés övezi a Berkshire negyedéves jelentéseit, amiből fény derül arra, hogy az azt megelőző három hónapban milyen értékpapírokat vásárolt, illetve adott el a Wall Street egyik legnagyobb koponyájának befektetési vállalata.

 

 

 

Az Apple vagy az Olajóriás?

 

 

Amennyiben átfutjuk a Berkshire hivatalos közleményeit, két részvény nevére egészen biztosan felkapjuk a fejünket, amik jó eséllyel pályázhatnának a Buffett kedvence címre: az Apple, valamint az Occidental Petroleum olajipari cég papírjai rendszeresen előkerültek a legutóbbi negyedéves jelentésekben.

 

 

 

Az Apple adja a Berkshire Hathaway körülbelül 360 milliárd dollár értékű részvény portfóliójának legnagyobb szeletét, nagyjából 40 százalékot. A techcég sokáig a világ legnagyobb piaci értékű vállalata volt (csak nemrég körözte le a Microsoft), és rendszeresen jutalmazza a részvényeseit osztalékkal, valamint bőséges részvény visszavásárlásokkal. Bár az Apple a Berkshire messze legnagyobb befektetése, az elmúlt negyedévben Buffették eladták a részesedésük 1 százalékát.

 

 

 

Az Occidental Petroleumot is könnyedén titulálhatnánk Buffett kedvencének, hiszen 2022 eleje óta rendszeresen vásárol az olajipari óriás papírjaiból: 248 millió darab részvényt halmozott fel az elmúlt két évben, melyek piaci értéke nagyjából 15 milliárd dollárt tesz ki.

 

 

 

Van azonban egy másik papír, amit még ennél is régebb óta rendszeresen vásárolnak a Berkshire–nél Buffették, ez pedig nem más, mint a Berkshire Hathaway, azaz a saját vállalatának részvényei.

 

 

 

Mi a részvény visszavásárlás?

 

 

részvény visszavásárlás a részvényesek jutalmazásának egyik legkedveltebb formája az osztalékfizetés mellett. A vállalatok dönthetnek úgy, hogy a profit egy részét arra fordítják, hogy visszavásárolnak a saját papírjaikból a tőzsdéről, ezáltal csökkentve az elérhető részvények számát. Ez a művelet pedig nem csak a fennmaradó értékpapírok árfolyamát emeli meg, hanem több, vállalatértékelés szempontjából fontos mutatót (például egy részvényre jutó nyereség) is megnövel.

 

 

 

Mit jelent ez a számok nyelvén?

 

 

Vegyünk egy egyszerűsített példát. Legyen az XYZ egy vállalat, amelynek 100 db részvénye elérhető a tőzsdén, ebből mi 9 darabot birtoklunk (azaz a cég 9 százalékban a mi tulajdonunk). Az XYZ olyan jól teljesített az elmúlt időszakban, hogy az ügyvezető részvényvisszavásárlási programot hirdet: 10 darabot fognak venni a saját értékpapírjaikból. A művelet után így az eredeti 100 db helyett már csak 90 db lesz elérhető a tőzsdén.

 

 

 

Amennyiben nem adjuk el a papírjainkat, mi továbbra is 9 darab XYZ részvény tulajdonosai leszünk, ám így már csak 90 darabhoz képest, azaz a tulajdonrészünk 10 százalékra (9 / 90) növekedett. Így anélkül, hogy a kisujjunkat mozdítottuk, vagy egy forintot elköltöttünk volna, nagyobb tulajdoni hányadra tettünk szert egy jól működő vállalatban.

 

 

 

74 milliárd dolláros jutalom

 

 

A Berkshire Hathaway legutóbbi jelentése szerint Buffették több, mint 2 milliárd dollárt költöttek saját részvényeik visszavásárlására 2023 utolsó negyedévében. Így 2018 júliusától, amikor felgyorsultak ezek a műveletek, napjainkig összesen 74 milliárd dollár értékben vásárolt vissza saját papírjaiból a befektetési vállalat, a hosszútávú befektetőik és részvényeseik nagy örömére.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!