A befektetők idén eddig elégedettek voltak az amerikai vállalatok által produkált eredményekkel. A második félévben azonban már jóval magasabban lesz a léc a cégek számára – írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Lassan a végéhez ér a második negyedéves gyorsjelentési szezon a Wall Street-en, a számok pedig vegyes képet mutatnak. Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek közel két éve a legmagasabb arányban teljesítették túl az elemzők várakozásait, ugyanakkor az árbevételi adatokban a túlteljesítés 2020 eleje óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

A befektetők egyelőre úgy tűnik, elégedettek ezzel. Az S&P 500-as index az eredményszezon júliusi kezdete óta emelkedett, idei nyeresége ezzel már elérte a 16 százalékot. Ez azonban azt is jelenti, hogy a részvények értékeltsége is magasabbra került, azaz a piac jóval nagyobb profitnövekedést vár a cégektől.

A második negyedévben az amerikai vállalatok nyeresége 3,8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest a Refinitiv IBES adatai szerint. Az első negyedévben 0,1 százalékos növekedést mértek, míg a tavalyi utolsó negyedévben 3,2 százalékos volt a mínusz.

A pozitív fordulatot még csak most remélik, a várakozások azt mutatják, hogy a harmadik negyedévben az elemzők szerint az S&P 500-as indexben szereplő cégek profitja átlagosan 1,3 százalékkal, a negyedik negyedévben pedig nem kevesebb, mint 9,7 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbihoz képest. 

Most már profitnövekedés is kellene

Az S&P 500-as index várható nyereségekkel számolt árfolyam/nyereség (P/E) mutatója eközben 19,1-re emelkedett a tavaly év végi 17 alatti szintről, hosszú távú átlaga 15,6 körül van. A Credit Suisse stratégái szerint a tőzsdei áremelkedés jelentős része az értékeltség növekedésének volt köszönhető, azonban nagyjából 15 százalékban felelős érte az is, hogy az elemzők nyereségvárakozásai is felfelé mozdultak.

Elértünk ahhoz a ponthoz, amikor az értékeltség növekedését még nem támasztják alá fundamentumok. Most a vállalatoknak kellene bizonyítaniuk, hogy képesek-e megfelelni az elvárásoknak

– mondta Anthony Saglimbene, az Ameriprise Financial vezető piaci stratégája.

Eddig az S&P 500-as index cégeinek 91 százaléka tette közzé második negyedéves adatait. Ezek közel 80 százaléka a vártnál nagyobb nyereségről szólt, az átlagos felülteljesítés 7,7 százalékos volt, szemben a hosszú távú 4,1 százalékos becslések átlaggal. A pozitív meglepetések aránya és mértéke is 2021 harmadik negyedéve óta a legmagasabb értéket éri el.

Az S&P 500-as index
Az S&P 500-as index
Kép: Napi.hu, stooq.com

A bevételek esetében azonban csak 623 százalékos volt a pozitív meglepetések aránya, ez a legalacsonyabb érték 2020 első negyedéve óta. Ez azt jelenti, hogy a cégek bevételek szintjén nem teljesítenek olyan jól, a költségeket viszont sokkal jobban meg tudják fogni a vártnál.

A részvénypiac mindenesetre már elég langyosan reagált, nem csak a jó, de a gyenge teljesítményekre is.

Ez azt mutatja, hogy nagyot változott a piac képe. Indultunk egy olyan helyzetből, amikor a befektetők úgy látták, a jó eredmények majd támaszt adnak az árfolyamoknak. Megérkeztünk egy olyan helyzetbe, ahol a befektetők hálásak azért, hogy a profitszámok nem váltottak ki nagyobb zuhanást

– mondta John Lynch, a Comerica Wealth Management befektetési igazgatója.

A piac persze azért megfelelően reagált a meglepetés számokra. Az Apple részvényei például 4,8 százalékot estek, miután az iPhone-gyártó gyenge árbevételi előrejelzést adott ki. Persze a zuhanásban szerepet játszhatott az is, hogy a cég elemzői tájékoztatóján a vártnál kevesebbet foglalkozott a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekkel. Más nagyobb cégek részvényei, mint például az Amazon és az Alphabet, pozitív befektetői reakciókat kaptak a jelentéseikre.

A jövő héten eredményt közlő vállalatok között olyan kulcsfontosságú kiskereskedők is szerepelnek, mint a Walmart és a Home Depot, míg a keddi havi kiskereskedelmi eladások közzététele szintén befolyásolhatja a piacokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!