A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 351,19 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel, 54 548,90 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 15 milliárd forint volt, a vezető részvények ára az OTP kivételével emelkedett a pénteki záráshoz képest.

Jelentős forgalom mellett jól teljesített a tőzsde - mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek.  Az emelkedést a Richter vezette a múlt heti kedvező hírek hatására, miszerint újabb indikációra terjeszthetik ki a cariprazine gyógyszert. A vállalat pénteken jelentette be: igazolódott, hogy a major depresszióban szenvedő (MDD) betegeknél is hatásos kiegészítő kezelésre a cariprazine, miután partnere, az amerikai AbbVie bejelentette az ennek bizonyítására irányuló vizsgálatainak előzetes eredményét.

A Mol iránykereső volt az olajár csökkenésének hatására, a Telekom emelkedett, bár alacsony volt a forgalma - mondta a szakértő.

A Mol 16 forinttal, 0,60 százalékkal 2676 forintra erősödött, 2,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 95 forinttal, 0,51 százalékkal 18 600 forintra csökkent, forgalmuk 6,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1,0 forinttal, 0,23 százalékkal 430 forintra nőtt, forgalma 165,4 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 280 forinttal, 3,21 százalékkal 9000 forintra emelkedett, a részvények forgalma 5,6 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4371,95 ponton zárt kedden, ez 9,19 pontos, 0,21 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

A vesztesek között van, 3,5 százalékos gyengüléssel a CIG Pannónia részvénye, és mínusszal zárt a 4IG is, 0,8 százalékkal.

Jórészt emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Az erős novemberi indítás után jórészt emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden is - írta az MTI.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,14 százalékos pluszban, 479,52 ponton zárt. A nap vesztesei 2,8 százalékos eséssel a bányaipari vállalatok voltak, a nyerteseknek pedig 1,2 százalékos emelkedéssel az egészségügyi, vállalatok bizonyultak.

A londoni FTSE-100 mutató 0,19 százalékos, a madridi IBEX-35 index 0,84 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,06 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,94 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,49 százalékos pluszban fejezte be a napot. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,11 százalékkal, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,37 százalékkal emelkedett.

Csúcsok dőlnek az USA-ban

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,38 százalékos, az S&P 500-as index 0,37 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,15 százalékos pluszban állt. Az utóbbi két index napközben újabb történelmi csúcson is járt egy sor erős gyorsjelentésnek köszönhetően, de az emelkedés mérsékelt maradt, mivel a befektetők óvatosak, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán kihirdetendő döntéseire várnak.

Az ausztrál központi bank (RBA) monetáris politikai döntéshozó testülete kedden újabb, jelentős lépést tett a járvány miatti rendkívüli intézkedések kivezetésének útján. Bár 0,10 százalékon, rekordalacsony szinten maradt az alapkamat, elhagyta azt a vállalást, hogy a hároméves államkötvény hozamszintjét 0,1 százalék körül tartja. Emellett elhagyta azt a korábbi előrejelzését is, hogy a kamatlábak valószínűleg nem fognak emelkedni 2024-ig.

A befektetők a Fed szerdai bejelentését várják

A figyelem immár a Fed nyíltpiaci bizottságára irányul: a széleskörű várakozások szerint a testület szerdán befejeződő kétnapos ülésén dönt a havi 120 milliárd dollár értékű pandémiás kötvényvásárlási program kivezetéséről -írja az MTI. Várják a piacok a kamatok alakítására, illetve az erős infláció feltartóztatására vonatkozó esetleges kijelentéseket is.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

Este fél hat után a januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,32 százalékos mínuszban, 84,44 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,75 százalékos veszteségben, 83,42 dolláron forgott.

Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,33 százalékkal 1787,17 dollárra, decemberi szállításra pedig 0,37 százalékkal 1789,10 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1579 dollárt adtak, 0,23 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!