Donald Trump elnök és kormánya nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozott a TikTok betiltása esetében, azzal érvelve, hogy az amerikai felhasználók személyes adatait a kínai kormány megszerezheti a közösségi médiás platform révén. A TikTok, amelynek több mint 100 millió felhasználója van az Egyesült Államokban, tagadja az állítást.

December 7-i ítéletében washingtoni kerületi bíróság bíró, Carl Nichols olyan köztes végzést hozott, amely megakadályozta a Kereskedelmi Minisztériumot abban, hogy az Egyesült Államok betiltsa a TikTok használatát, a felhasználói tartalmak és az azok adatainak tárolását. Az üzemeltető és tulajdonos Bytedance szerint ezekkel megakadályozták volna a TikTok amerikai használatát. Az Igazságügyi Minisztérium közölte, hogy fellebbezést nyújtott be Nichols végzésével szemben.

Az ügyben jártas kormányzati tisztviselők a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy egyre valószínűtlenebb, hogy a kormány eldöntse a TikTok sorsát az Egyesült Államokban, mielőtt Trump január 20-án távozik hivatalából. Még mindig van egy kis esély arra, hogy januárban létrejöjjön a megállapodás. Szeptemberben külön határozatában Nichols utasítást adott ki a Kereskedelmi Minisztérium számára, amely megkövetelte az Apple Inc-től és az Alphabet Google-tól, hogy távolítsa el a TikTok alkalmazást az üzleteikből.

Az amerikai washingtoni fellebbviteli bíróság két hete megvizsgálta a kormány fellebbezését az ítélet ellen.

A hónap elején a Trump-adminisztráció úgy döntött, hogy nem engedélyezi a TikTok-tulajdonos ByteDance ideiglenes működési engedélyének meghosszabbítását, amelyet az elnök még augusztusban biztosított. Ennek leteltével a betiltásnak érvényesnek kellene lennie, de ezt tiltotta meg az említett bírói végzés.