Az Európai Unió (EU) a világ egyik legátfogóbb biztonsági és átláthatósági korlátozását készül bevezetni a mesterséges intelligenciára. Az Európai Parlament (EP) még június 14-én fogadta el a mesterséges intelligenciáról szóló uniós törvénytervezetet. Már csak néhány akadályt kell elhárítani a hatálybalépésig.

Az európai jogalkotók 2021 áprilisában tettek javaslatot a mesterséges intelligenciáról szóló törvényre. Eredeti javaslatukban a törvényhozók arra figyelmeztettek, hogy annak ellenére, hogy a technológia „számos gazdasági és társadalmi előnnyel járhat, új kockázatokat vagy negatív következményeket jelenthetnek az egyének vagy a társadalom számára”. Ezek a figyelmeztetések a mai tudásunk alapján elég nyilvánvalónak tűnnek, de akkor az olyan generatív alapú MI-eszközök, mint például a ChatGPT még nem léteztek.

Közterületi arcfelismerés

A rendelettervezet az MI alapú alkalmazásokat négy kategóriába sorolta be. Minimális, korlátozott, magas, illetve elfogadhatatlan kockázatú. Ezek közül a magas kockázatú alkalmazásokra szigorú szabályokat írt elő, az elfogadhatatlan kockázatú alkalmazásokat pedig betiltotta. Utóbbira jó példák az olyan alkalmazások, amelyek valós idejű biometrikus azonosítást (például arcfelismerést) használnak közterületen.

Az AI Act, azaz az EU mesterséges intelligenciáról szóló törvényjavaslata már a kezdetektől fogva hibás eszköz volt

– mondta Daniel Leufer, az Access Now vezető politikai elemzője a The Verge-nek nyilatkozva.

Most, hogy a mesterséges intelligenciáról szóló törvény zöld utat kapott, az intézményi köztárgyalások utolsó szakaszába lép a javaslat. Sarah Chander, az Európai Digitális Jogok Szövetségének vezető politikai tanácsadója szerint elméletileg idén véget érhet a törvényalkotási szakasz, azonban csak 2-5 éven belül léphet életbe a törvény.

A mesterséges intelligencia szabályozása azért is fontos, mert jelenleg még semmilyen rendelet nem szabályozza ezeket az eszközöket, hiszen korábban – ha léteztek is – nem használták őket olyan gyakran, mint az elmúlt fél évben.

Korábban a Napi.hu is tesztelte a ChatGPT-t. Megkértük a szoftver, hogy írjon egy hírt, a végeredmény azonban tele volt kitalált idézetekkel és hamis információkkal. A teszt eredményei ITT.

Teljesen átalakítja a gazdaságot a ChatGPT

Az egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia szoftverek teljesen átalakíthatják a munkaerőpiacot, például csökkenhet a manuális munkaerő igénye. Szakértők szerint azonban a vállalkozásoknak fel kell készülniük az MI alkalmazására a mindennapokban.

Vakációra küldik a mesterséges intelligenciát

  • Hat hónapos szünetet kérnek a tech-cégek a mesterséges intelligencia alkalmazások fejlesztésére, azért, hogy kijavítsák a társadalomra és az emberiségre jelentett potenciális kockázatokat. Egy nyílt levélben kérte erre a fejlesztőket többek között Elon Musk, a Twitter vezére és Steve Wozniak, az Apple társalapítója.
  • A ChatGPT a megalkotója szerint egyenes rossz ötlet volt. Még aludni sem tud, mert attól fél, hogy túl veszélyes dolgot hoztak létre.
  • Olaszország lett az első nyugati állam, amely blokkolta az OpenAI chatbotját, a ChatGPT-t. A helyi adatvédelmi hatóság szerint aggályok merültek fel a Microsoft által támogatott MI rendszerrel kapcsolatban.

A szakértők szerint azonban nem szabad követni az olasz példát.

Itthon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) figyelemmel követi az olasz ChatGPT-t érintő eljárást és az uniós hatóságokkal is egyeztet arról, indokolt lehet-e szigorítani a mesterséges intelligenciát érintő játékszabályokon.