Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban márciusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett adatai szerint márciusban az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom az elemzők által várt 0,6 százaléknál nagyobb mértékben, 0,8 százalékkal, 2022 szeptembere óta a leggyorsabb ütemben nőtt.

Az Európai Unióban 1,2 százalékkal bővült a forgalom februárhoz képest, amikor az euróövezetben 0,3 százalékos, az EU-ban pedig 0,1 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak januárral összevetve.

Az Európai Unióban az előző hónaphoz képest márciusban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kiskereskedelmi forgalma 0,8 százalékkal bővült, az üzemanyag kivételével a nem élelmiszertermékeké 0,5 százalékkal nőtt, az üzemanyagoké 1,5 százalékkal emelkedett.

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom a februári 0,5 százalékos zsugorodást követően 0,7 százalékkal bővült márciusban. Az idei március volt az első hónap 2022 szeptembere óta, amikor az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom növekedést mutatott éves összehasonlításban.

Az Európai Unióban a kiskereskedelmi forgalom a februári stagnálás után márciusban 2,0 százalékkal nőtt éves bázison.

Hároméves lemaradásban a boltok forgalma

Éledezik ugyan a boltok forgalma, de nem pörgött fel.