2020 márciusa óta élhetünk a Magyar Nemzeti Bank által bevezetett banki szolgáltatás, az Azonnali Fizetés által nyújtott előnyökkel. A szolgáltatás alapvető célját képezi a fizetési piac, illetve a hazai gazdaság versenyképességének javítása, amely törekvések a jelenlegi, nehéz külső környezetben különösen előtérbe kerülnek a jegybank részéről. A szolgáltatás mind intézményi, mind felhasználói szempontból számos újdonságot vezetett be a hazai pénzforgalomba, az azonnali utalástól kezdve, a másodlagos azonosítók alkalmazásán át, a tranzakciók státuszának részletes nyomon követhetőségéig.

A QR-kód, és alkalmazási lehetőségei az azonnali fizetések során

A QR-kódok olyan kétdimenziós vonalkódok, amelyek széles körű alkalmazási lehetőséget adnak a gazdaság számos területén, például a fizetések lebonyolítása során. A QR az azonnali fizetésen alapuló folyamatokban is számos fizetési helyzetben elképzelhető:

• A kedvezményezett egy általa generált QR-kód segítségével könnyen és gyorsan adhatja át szükséges adatait az utaló fél részére.

• A fizető fél pedig QR-kód generálásával megadhatja adatait a kedvezményezettnek, aki ezek segítségével (kiegészítve a saját belső feldolgozásához szükséges további adatokkal) fizetési kérelmet indíthat.

A QR-kód felépítése, adattartalma

Az azonnali fizetéshez alkalmazható QR-kódok maximális mérete 13-as, azaz 65*65 egység, illetve a körülötte lévő keret. Ezen kódok esetén M szintű hibajavítási képességről beszélhetünk, amely 15 százalékos veszteség visszaállítását jelenti. A QR-kód további fontos jellemzője a karakterkészlet – UTF-8-as szabvány szerint kódolt karakterkészlet jellemző rájuk, ugyanis a hazai belföldi azonnali átutalások esetében, a magyar ékezetes karakterek miatt a HCTInst szabványnak megfelelően csak ez alkalmazható. A megfelelő paraméterek keretein belül akár külföldi tranzakciók esetében is alkalmazhatók az ilyen kódok, azonban azok alkalmazása előtt, célszerű megfelelően tájékozódni.

Elengedhetetlen a fentiek mellett a QR-kód minimális adattartalmának meghatározása is, annak érdekében, hogy az egyes fizetési helyzetekben a QR-kód alkalmazása hatékonyan tudja támogatni a fizetési folyamatot.

A technológia jövője, hazai fejlesztése

A hazai QR-kód adattartalom kialakításakor az MNB törekvése az volt, hogy az Azonnali Fizetési Rendszer magyarországi indulásakor ismert összes felhasználási lehetőséget, fizetési folyamatot támogassa a szükséges adattartalmak meghatározásával, és a technikai paraméterek megadásával. A jövőben, a piaci innovációval azonban újabb üzleti igények is megjelenhetnek, amelyek szükségessé tehetik az adattartalom módosítását, bővítését. Annak érdekében, hogy mindez a közjó és a teljes hazai pénzforgalom fejlesztésének szem előtt tartásával, az egyes piaci szereplők üzletei érdekeitől függetlenül valósuljon meg, a QR-kód szabvány az MNB és az Azonnali Fizetési Rendszert kezelő GIRO Zrt. fennhatósága alá tartozik, a szabványban alkalmazott módosításokra pedig a piaci szereplők is tehetnek javaslatot, amelyek alkalmazási lehetőségeiről a szabvány kezelői egyeztetnek az érintett felhasználókkal.

Az Azonnali Fizetési Rendszerrel, valamint a QR-kódokkal kapcsolatos információkért érdemes ellátogatni az Azonnali Fizetés weboldalára.