Szabadesésbe lökte Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője világszintű népszerűségi indexét az ukrajnai háború - idézi a Moscow Times az amerikai Pew Research Center még márciusban készült felmérését, amelyben több mint 3500 észak-amerikai, európai és az ázsiai-csendes-óceáni térségben élő válaszadót kérdeztek meg.

A mutató 20 éve, Putyin hatalomra kerülése óta nem volt olyan rossz, mint most.

A 18 országban megkérdezett emberek véleményének medián átlaga szerint az emberek 90 százaléka nem bízik benne, hogy az orosz államfő a világ dolgai szempontjából jó dolgokat csinálna, azaz bizalmi mutatja csak 10 százalék. Ez elé a mutató elé tükröt állít, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökben a válaszadók 18 százaléka bízik. Joe Biden, az USA elnöke, Emmanuel Macron francia államfő és Olaf Scholz német kancellár esetén pedig 50-60 százalékon áll a bizalmi mutató.

Putyin megítélése a Pew rendszeresen készülő felméréseiben folyamatosan romlik, ám 2022-ben minden eddiginél alacsonyabbá vált. Most még a jobboldali elkötelezettségű emberek körében is romlott a megítélése, akik hagyományosan elnézőbbek voltak az orosz vezető viselt dolgaival szemben. Putyinnal párhuzamosan Oroszország megítélése is romlott: a megkérdezettek átlagosan 85 százaléka rossz véleménnyel van Oroszországról.