A világkereskedelmi viszonyok átalakításának reményében Donald Trump amerikai elnök büntetővámokkal szórta meg az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnereit. Elemzők viszont arra figyelmeztetnek, hogy amint a protekcionizmus hatása beüt, az USA elindulhat az 1970-es évekbeli stragflációs időszak megismétlődésének útján, amikor is az emelkedő infláció, a magas munkanélküliség és a stagnáló gazdaság által okozott problémákkal kellett megküzdeni - derül ki a Business Insider (BI) összeállításából. Ezt a portál a '70-es évek gazdasági horrorjaként aposztrofálja.

Washington és Peking eddig mintegy 34 milliárd dollár értékű vámmal sújtotta egymást, Trump pedig megfenyegette Kínát, hogy még további vámokat fog kivetni szinte az összes Amerikába érkező kínai termékre. Ha ez még nem lenne elég, Trump kereskedelmi háborúba kezdett Kanadával, az EU-val és Mexikóval is.

A protekcionizmus befolyásolhatja az inflációs várakozásokat, beleértve a stagfláció lehetőségét is, amint a nagykereskedelmi árak elindulnak fölfelé - írták kommentárjukban Macquarie nevű eszközkezelő elemzői. A vámok már eleve felfelé nyomják a ráfordítási költségeket, amelyek az egész értékesítési láncon át éreztethetik a hatásukat, ami persze azt eredményezi, hogy a vállalatok a költségeket a fogyasztókra hárítják. Júliusban például az áruk és szolgáltatások árai rekord mértékű ugrást mutattak a Markit beszerzési menedzserindexének adatai alapján - mutattak rá az elemzők.

Emellett arra is figyelmeztetnek, hogy a költségvetési ösztönzések is lassulni fognak szerte a világon az USA-hoz képest, ami szintén felerősítheti ezt a hatást - Trump, mint emlékezetes, tavaly végrehajtott egy 1,5 ezer milliárd dollár értékű adóreformot és márciusban egy 1,3 ezer milliárd dollár értékű költségvetési lazítást. Ezek továbbra is nyomást gyakorolhatnak az amerikai inflációra, pláne, ha hozzáadjuk az egyenlethez az előbb említett protekcionizmust, az olajárak alakulását és a gazdasági ciklus végi bérnyomást - írták a Nomura pénzügyi szolgáltató cég elemzői hírlevelükben a Business Insider szerint.

A stagfláció egyik jellemzője a magas munkanélküliség is, amelyről jelenleg ugyan még nem beszélhetünk az USA esetében, hiszen a munkanélküliségi ráta több évtizedes mélyponton áll, a legfrissebb adatok szerint júliusban 3,9 százalék volt. Ez azonban hamar megváltozhat a globális kereskedelmi háború hatására, hiszen a vámok megemelik a költségeket, ami pedig a vállalatok profitmarzsára gyakorol nyomást. A BI idéz egy Washington Post riportot, miszerint egy Indiana állambeli kertészeti eszközök forgalmazásával foglalkozó cégnek, a Brinly-Hardynak nemrég közel 40 százalékos leépítést kellett végrehajtania a kereskedelmi háborúnak köszönhetően.

Elemzők emellett azzal is számolnak, hogy a protekcionista intézkedéseket az amerikai és a gazdasági növekedés is megsínyli. Az elmúlt hetekben megjelent pénzügyi vállalati jelentésekben már néhány cég visszavágta a következő negyedévekre vonatkozó profitkilátásait, a vámok körüli bizonytalanságokkal indokolva a döntést.

A Bank of America Merrill Lynch elemzői már a múlt hónapban figyelmeztettek, hogy senki sem nyerhet a kereskedelmi háborúval. A vámok a magasabb olajárakkal magasabb inflációt eredményeznek, ami a magasabb bérekből és az adóreformból fakadó fogyasztási fellendülést kiolthatja. A BofA Merrill Lynch elemzői a legnagyobb kockázatnak ezért a stagflációt látják a pénzügyi eszközökre - idézi kommentárjukat a BI.

Képünk forrása: Shutterstock