Tűz ütött ki az oroszok által ellenőrzőtt zaporizzsjai atomerőműnél – írja a Reuters. A tűzben az erőműt a hálózattal összekötő vezetékek is megsérültek, emiatt a két, még működő reaktort is leállították, 

Az Energoatom szerint a tűz egy hamugödörben ütött ki az atomerőműhöz közeli szénerőműnél, és a Telegramon is megerősítették, hogy teljesen leállították a két reaktort.

Az erőmű biztonsági szolgálata csütörtök délután is azon dolgozik, hogy legalább az egyik reaktort vissza tudják kapcsolni az ukrán áramellátási hálózatra.

A délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régió a háború egyik gócpontja, a Guardian tudósítása szerint csütörtökön egy 17 éves fiú életét veszítette a bombázások során. A támadásban több tucat ház lakhatatlanná vált. Szerdán pedig a szintén Ukrajna délkeleti részén fekvő Dnyipropetrovszk régióban csapódott rakéta egy vasútállomás épületébe, a támadásban legalább 25 ember vesztette életét.

A nemzetközi a megfigyelők több jogot kaphatnak

A nukleáris ellenőrök az eredetileg kértnél szélesebb körű jogköröket kapnak az oroszok által megszállt ukrajnai atomerőmű elleni támadások kivizsgálására, ami nemzetközi riadalmat keltett egy lehetséges nukleáris biztonsági baleset miatt – írja a Bloomberg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közelgő látogatásával kapcsolatban.

A NAÜ a biztonsági és védelmi hatóságokat is bevonja majd a helyszínen található nukleáris anyagok megvizsgálásáért felelős tisztviselők mellett - közölte két, a látogatásról tudomással bíró diplomata a hírügynökséggel.

Európai hírszerzési tisztviselők szerint Oroszország szándékosan használja az erőművet, hogy megvédje erőit az ukrán támadástól, és tüzérségi csapásokat indít a közelből. Oroszország Kijevet vádolja a létesítményt célzó lövésekkel, és megalapozatlan hamis zászlós műveletekre figyelmeztetett, ami az európai hírszerző szolgálatok szerint dezinformáció. Ukrajna szerint Oroszország áll a lövések mögött.

A NAÜ tisztviselői eredetileg csak azért kértek bejutást Zaporizzsjára, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a dúsított uránkészletek nem tűntek-e el a hat hónapos háború során. A biztonsági és védelmi szakértők bevonása lehetővé teszi az ügynökség számára, hogy az üzem elleni lövések törvényszéki értékelését elvégezze, amely alapján a támadókat felelősségre lehetne vonni. 

A nemzetközi megfigyelőket az oroszok hívták, de a bejutásukat egyelőre nem segítették.