A Bank of Japan (BoJ) kitart a 0-0,1 százalékos overnight kamatsáv mellett, továbbá az intézmény azt tervezi, hogy ezermilliárd jent (mintegy 12 milliárd dollárt) egyéves futamidőre 0,1 százalékon hitelez, illetve szélesíti a fedezetként elfogadható eszközök palettáját annak érdekében, hogy a katasztrófa sújtotta területeken működő pénzintézetek számára megfelelő finanszírozási kapacitást biztosítson.

A BoJ úgy látja, bár a pénzpiacok stabilak maradtak, több cégnél, főleg a kisebbeknél a finanszírozási pozíció gyengülése következett be a földrengést követően.

A jegybank emellett közölte: Japán gazdasága erős lefelé mutató nyomás alatt áll, főként a termelési oldalon. Hozzátette ugyanakkor, hogy a gazdaság várhatóan visszatér a szolid növekedési pályára, amint a kínálati oldal fékei eltűnnek és a termelés visszatér a rendes kerékvágásba. Mindezt a külső kereslet okán növekvő export támogathatja.

A MarketWatch emlékeztet rá, hogy a BoJ már rögtön a katasztrófa után, március 14-én döntött a japán gazdaság kisegítéséről: ötezer milliárd jennel 40 ezer milliárdra növelte az eszközvásárlási program keretét.