A kínai feldolgozóipar beszerzési menedzserindexe hét hónapos mélybe zuhant, miközben a Dél-Korea mérsékelte exportvárakozásait, ami biztos jele annak, hogy a két ázsiai óriás is egyre jobban megérzi az európai válság káros világgazdasági hatásait - írja a Bloomberg. A HSBC bank és a Markit piackutató intézet kínai indexe 48,2 pontra csökkent júniusban a májusi 48,4 pontról, míg a pekingi logisztikai és beszerzési szövetség mutatója 50,2 pont lett 50,4 után. (Az 50 pont alatti érték az ágazat zsugorodását jelzi.) A koreai kormány 6,7 százalékról 3,5 százalékra mérsékelte idei exportnövekedési előrejelzését.

A HSBC elemzői úgy vélik, hogy a kínai vezetésnek további gazdaságélénkítő lépésekre kell elszánnia magát, főként annak tükrében, hogy a pénzügyi válság óta nem látott mértékben zuhantak az ország termékei iránti tengerentúli megrendelések. Dél-Korea azzal szembesült, hogy legnagyobb felvevőpiaca, Kína június első 20 napjában nem növelte vásárlásait. Elemzők arra számítanak, hogy Peking mérsékelheti a bankok tartalékkövetelményeit és esetleg levihetik a hitelkamatokat is.

Hurrá, drágulnak a lakások

A HSBC/Markit páros adatai azt mutatják, hogy az inflációs nyomás enyhül, amihez az exportmegrendelések visszaesésén túl a belső kereslet gyengesége is hozzájárul. Utóbbit a feldolgozóiparban foglalkoztatottak számának némi visszaesése is indokolja. Ezzel egyidejűleg a legnagyobb kínai ingatlanportál szerint a lakásárak az elmúlt tíz hónapban először nőttek, mérsékelve azt a veszélyt, hogy értékük elmaradjon a megvásárlásukra felvett hitelösszegtől.

Elemzők szerint a GDP növekedése a második negyedévben 7,2-7,5 százalékra lassulhat az egy évvel korábbihoz képest a január-márciusi 8,1 százalékról, ami közel hároméves mélypont lenne. A pekingi jegybank több mint három éve először mérsékelte a kamatokat a múlt hónapban és november óta immáron harmadszor visszavette a tartalékkövetelményeket is.