Miközben a német GDP az újraegyesülés óta a leggyorsabb ütemet érte el, a kontinens más részein komoly gondot okoz lépést tartani a gyorsan pörgő európai motorral - írja a CNBC.

Az egy nappal korábbi görög adatok azt mutatták, hogy az előrejelzéseknél sokkal nagyobb károk érték az ország gazdaságát a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésére irányuló megszorító intézkedések következtében. Európa központi országai jól teljesítettek az exportmegrendelések növekedésével, ami nem okoz meglepetést, ám azt is tudni lehet, hogy nem ezek az országok jelentik a problémát - fogalmazott Peter Toogood befektetési szakértő a CNBC-nek.

Németország növekedése az exporton alapul, ezzel a nagy adóssággal és a rosszul teljesítő országok (angol betűszóval PIGS - Portugália, Írország, Görögország és Spanyolország) helyzetéből adódó gyenge euróból profitál. A német GDP 2,2, illetve a francia 0,6 százalékos negyedéves szintű emelkedése ellenére a legrosszabb forgatókönyv szerint mind a központ, mind a periféria országaiban lassulás következik, erre azonban egyelőre még nem kell számítani - véli Guillaume Salomon, a TD Securities munkatársa.

Az eurózónára nehezedő nyomás visszatérhet azzal, hogy Németország és Franciaország mellett mások nem teljesítenek jól, így a piacokra visszatérhetnek a fizetőképességgel kapcsolatos kétségek - a jövő héten Portugália és Írország kerülhet a rivaldafénybe - tette hozzá Steven Major, a HSBC elemzője.

Csütörtökön az ír központi bank arra figyelmeztetett, hogy az állampapírok kibocsátásának költségei magasak, a bank kormányzója egyenesen úgy fogalmazott, hogy nevetséges az az ár, amit a befektetők kérnek a papírok tartásáért.

A német hozamok viszont túl alacsonyak a növekedési ütemhez mérten. Írországgal kapcsolatban pedig az a kérdés, hogy a piacok továbbra is abban kívánnak-e hinni, hogy minden rendben van, miközben komoly megszorító intézkedéseket vezet be a kormány - tette hozzá Major.