A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Nyolcadik negyedéve tartott már a recesszió Olaszországban az idei második negyedévben − ha igaznak bizonyulnak az előrejelzések és a ma megjelenő GDP-adatok újabb zsugorodásról számolnak be. Az elemzők általában arra számítanak, hogy az első három hónap 0,6 százalékos csökkenése után most 0,4 százalékos lesz a mínusz az előző negyedévhez képest, vagyis folytatódik a hanyatlás az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában. Önmagában ez aligha rendítené meg különösebben a valutaövezet piacait vagy akár az eurót − a közös pénz árfolyama múlt héten alig reagált a spanyol GDP újabb csökkenésére −, hiszen az előrejelzések jó ideje azt mutatják, hogy Olaszország legkorábban jövőre kerülhet ki a háború óta a leghosszabb recessziójából.

Jobban izgatja a szereplőket, hogy a gazdasági válságot − mint Olaszországban oly sokszor − politikai is tetézheti, akkor pedig megint minimum hónapokat csúszhatnak a most már létfontosságú reformok, ami az eurózónára is sötét árnyékot vethet. A politikai kavarodás oka a Berlusconi-ügy: az adócsalásért elítélt volt kormányfő egyéves házi őrizettel néz szembe a semmítőszék múlt heti döntése után, emellett még nem tudni, mennyi időre és mikortól tiltják el a közügyek gyakorlásától, azaz a politikai tevékenységtől (Napi Gazdaság, 2013. július 31.). Silvio Berlusconi pártja, a Szabadság népe (PdL) pedig tagja a februári előrehozott választás után nehezen összetákolt, éppen vasárnap száznapos nagykoalíciós kormánynak, amelynek ugyan nem sokan jósolnak hosszú életet, de gyors összeomlása katasztrofális következményekkel járhatna.

Berlusconi nem akar robbantani: a vasárnap, római rezidenciája előtt tartott, gyér létszámú szimpátiatüntetésen azt hangsúlyozta − ártatlansága mellett −, hogy a kormánynak és a parlamentnek folytatnia kell a szükséges gazdasági intézkedések jóváhagyását. Ettől még nem biztos, hogy egyben marad a koalíció, hiszen a jobboldal héjái azonnal szakítást sürgettek és baloldalon is sokan tartanak attól, hogy rájuk ég a bélyeg: együtt kormányoztak egy elítélt adócsaló pártjával. A PdL mérsékeltebb vezetői részéről egyelőre azért indultak meg a manőverek, hogy Berlusconi ne szoruljon ki a politikából (az elnöki kegyelem ötletét hamar el kellett vetni jogi akadályok miatt), illetve hogy a kormány támogatásáért cserébe kapja meg az általa sürgetett igazságügyi reformot − amivel lényegében bosszút állhatna az őt "üldöző", szerinte erősen balra húzó ügyészeken.

A baloldali kormányfő, Enrico Letta tegnap mindenesetre hangsúlyosan a gazdaságra összpontosított: a pártvezérek helyett a jegybankelnök Ignazio Viscóval és a gazdasági miniszterrel, Fabrizio Saccomannival munkaebédelt a miniszterelnöki palotában. A találkozón megállapították − tudta meg jegybanki forrásból az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap −, hogy már látszanak a gazdasági kilábalás reális jelei, például az iparban, ezeket kell konszolidálni, de a növekedés előmozdításához szükség van a politikai kontinuitásra is.