Kínai katonai testületek, állami mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatóintézetek és egyetemek az elmúlt évben kis tételekben vásároltak Nvidia chipeket annak ellenére, hogy ezek Kínába történő exportját az Egyesült Államok megtiltotta.

A nagyrészt ismeretlen kínai beszállítók eladásai a Reuters szerint rávilágítanak arra, hogy a tilalmak ellenére Washingtonnak milyen nehézségekkel kell szembenéznie, amikor teljesen el akarja zárni Kína hozzáférését a fejlett amerikai chipekhez, amelyek áttörést jelenthetnek a mesterséges intelligencia és a hadifejlesztések terén.

A csúcskategóriás amerikai chipek vásárlása vagy eladása nem illegális Kínában, a nyilvánosan elérhető pályázati dokumentumok azt mutatják, hogy kínai vállalatok tucatjai vásároltak és vettek át Nvidia félvezetőket a korlátozások bevezetése óta.

A vásárlók között elit egyetemek, valamint két amerikai exportkorlátozás hatálya alá tartozó szervezet is volt, amelyeket katonai ügyekben való részvétellel vagy az Egyesült Államokkal ellenséges katonai testülettel való kapcsolattartással vádoltak.

A Reuters kutatása szerint sem az Nvidia, sem a cég által jóváhagyott kiskereskedők nem szerepeltek az azonosított beszállítók között, így nem teljesen világos, hogy a beszállítók hogyan szerezték be a chipeket.

A portál azonban felhívta rá a figyelmet, hogy az amerikai korlátozások nyomán Kínában kialakult a csúcstechnológiás chipek földalatti piaca. Emellett a kínai kereskedők korábban azt közölték, hogy felvásárolják a nagy amerikai cégek által fel nem használt készleteket, valamint indiai, tajvani és szingapúri cégeken keresztül importálnak.

Az Nvidia a Reuters megkeresésére azt közölte,hogy megfelel az összes vonatkozó exportellenőrzési törvénynek, valamint megköveteli az ügyfeleitől is, hogy ugyanígy tegyenek.

„Ha megtudjuk, hogy egy ügyfél jogellenesen értékesített harmadik félnek, azonnali és megfelelő lépéseket teszünk"  – mondta a cég szóvivője.