A szociális hozzájárulási adó tavalyi bevezetésével még fontosabb szemponttá vált a megtakarítási piacon, hogy a hozamok után lehetőleg ne kelljen adót fizetni. A tartós befektetési számla (tbsz) az egyik ilyen adómentes befektetési lehetőség ma Magyarországon. Ezen megtakarítások után nincs szocho adófizetési kötelezettség, ráadásul személyi jövedelemadó (szja) mentességet is kapunk, de legalábbis adómegtakarítást nyújt, attól függően, hogy a számlát meddig tartjuk meg:

  • 3 év után 10 százalékos adót kell fizetni,
  • 5 év után pedig mentesülhetünk a személyi jövedelemadó megfizetése alól.

A hozamok után tehát nem kell tehát adót fizetni, ha elegendő ideig tartjuk benn a pénzünket, számlanyitási és -vezetési, valamint visszaváltási díj azonban a legtöbb pénzintézetnél van. A Lightyear hazánkban elsőként dob piacra ingyenes tbsz-megoldást. A főként adóoptimalizációs előnyei miatt közkedvelt megoldás – igazodva a fintech cég alapfilozófiájához – számlanyitási és letétkezelési díj nélkül elérhető.

„Ráadásul maga a számlanyitás is gyorsan és zökkenőmentesen, csupán néhány kattintással zajlik az egyszerű, alacsony költségű befektetési lehetőségeket ajánló pénzügyi startup alkalmazásában” – hangsúlyozza a vállalat.

A számla tetszőleges időpontban és büntetődíj nélkül lezárható, a pénzeszközök bármikor kivehetők. Minimális befizetés van csak meghatározva, ez az összeg 25 ezer forint.

Martin Sokk, a Lightyear társalapítója és ügyvezető igazgatója elmondta: a megoldással a hosszútávú adókedvezmények a Lightyear teljes termékkínálatára kiterjeszthetők, ez pedig több mint 3 500 részvényt és ETF-et tartalmaz, továbbá a BlackRock pénzpiaci alapjait és az aranyat.

  • A tavalyi év utolsó 9 hónapjában megfigyelhető tendenciák alapján a magyarországi befektetők az Egyesült Államokban tőzsdéznek a legszívesebben, és ott is a technológiai szektort preferálják: ebbe tartozik az öt legnépszerűbb részvény, az Apple, a Tesla, az NVIDIA, a Microsoft és az Amazon.
  • Amerikai fókuszt mutatnak a top ETF-ek is, amelyeknél az S&P 500 vezeti a listát.
  • A magyarok a Lightyear két másik opcióját is kimagasló aktivitással használják, hogy a legtöbbet hozzák ki a magas kamatkörnyezetből: a BlackRock befektetési alapjai mellett a főszámlán tartott és le nem kötött forintra is szabad szemmel látható kamatot (jelenleg 7 százalékot) zsebelhetnek be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!