A világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapjára felkerült adatok szerint a félvezetőipar globális értékesítése novemberben 47,98 milliárd dollár volt, ami 5,3 százalékos emelkedés 2022 novemberéhez képest, míg havi összevetésben a növekedés 2,9 százalék volt.

Éves összevetésben az eladások Japánban 2,8 százalékkal csökkentek, ugyanakkor az amerikai kontinensen 3,5 százalékkal, Kínában 7,6 százalékkal, Európában 5,6 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni régióban és másutt pedig 7,1 százalékkal nőttek.

 

 

 

A háború közelében épít 25 milliárd dolláros chipgyárat az Intel

Ez lesz Izrael történetének eddigi legnagyobb beruházása, mindössze 25 kilométerre Gázától. Az új üzem 2028-ban nyitja meg kapuit, és 2035-ig működik majd. 

Októberhez képest a chipeladások Észak- és Dél-Amerikában 3,9 százalékkal, Kínában 4,4 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben és másutt 3,5 százalékkal nőttek, ugyanakkor Európában 2 százalékkal, Japánban pedig 0,7 százalékkal csökkentek.

2022-ben a globális chipeladások 3,2 százalékkal, 573,5 milliárd dollárra nőttek.

A SIA az Egyesült Államok félvezető-iparának csaknem az egészét és más országok chipgyártóinak körülbelül 66 százalékát képviseli.

Az akkugyárak után a magyar kormány beszáll a chip-bizniszbe - írta meg az Economx a nyár közepén. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerint a hazai chiphordozó kerámialapka fejlesztési és gyártási kapacitásainak kialakítása már középtávon kiépíthető. Erről itt írtunk részletesen >>>