A globális átlaghőmérséklet 2017-ben mintegy 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az iparosodás előtt. 2017 volt a legmelegebb El Nino-esemény nélküli év.

2005 óta mérték a kilenc legmelegebb évet, míg 2010 óta az öt legmelegebbet - olvasható az OMSZ oldalán.

A szélsőséges időjárás sok országban életeket követelt és sok ember megélhetését tette lehetetlenné 2017-ben. Az északi atlanti hurrikán szezon 2017-ben volt az eddigi legdrágább az Amerikai Egyesült Államok számára, a kis karibi szigeteken pedig több évtizedre visszavetette a fejlődést.

Mivel az éghajlatváltozás társadalmi és gazdasági hatásai nagyon súlyosak, a WMO együttműködve más ENSZ szervezetekkel, most először arról is közöl információkat, hogy az éghajlatváltozás miként hat a migrációra, az élelmezésbiztonságra, az egészségügyre és más ágazatokra. (Az időjárás miatt csúszik a fogaskerekű felújítása.)

Az első értékelés 1993-ban készült, azóta gyorsan fejlődött az éghajlati rendszer működésének megértését célzó tudomány.

Az elmúlt negyedszázadban a légköri szén-dioxid-koncentráció - a többi üvegházhatású gázzal együtt felelős az antropogén éghajlat változásért - 360 ppm-ről 400 ppm fölé emelkedett és ez így is fog maradni még generációkon keresztül.

A bolygó melegszik, a jövőben több időjárási és éghajlati, valamint vízzel összefüggő szélsőség lép fel. Emelkedik a tengerszint, az óceánok melegszenek és savasodnak, a tengeri jég olvad. Ezek azok a legfontosabb mutatók, amik a változó éghajlat jelei.

A kép forrása: Shutterstock.