Ki felügyeli a felügyelőket? - sokan ezt a kérdést teszik fel az új amerikai tőkepiaci botrányok miatt. Az Egyesült Államokban ugyanis két ügy is kibukott a világjárvány és a tőzsdei kereskedelem kapcsolata miatt, amelyeknél felmerül, hogy a politikai és jegybanki döntéshozók vajon mit tehetnek meg, mi az, amire rálátnak pozíciójuknak hála, mekkora ráhatásuk lehet a személyes gazdagodásukra.

Az első ügy lényege, hogy több újság 52 kongresszusi tagot azonosított 2021-ben, akik nem jelentették be megfelelően tőzsdei tranzakcióikat, ahogy azt a 2012-ben elfogadott kongresszusi tőzsdei kereskedelmet szabályozó (Stop Trading on Congressional Knowledge Act, más néven STOCK Act) törvény előírja.

A törvény lényege, hogy megakadályozza a bennfentes kereskedelmet és harcoljon az összeférhetetlenség ellen a képviselők esetében, rákényszerítse a törvényhozókat, hogy átláthatóan kezeljék személyes pénzügyi ügyleteiket, arról az amerikai választók mindent tudjanak. A törvény egyik legfontosabb rendelkezése előírja, hogy a képviselők és szenátorok nyilvánosan - és gyorsan - közzé kell tenniük minden olyan részvénykereskedelmet, amelyet ők maguk, házastársuk vagy eltartott gyermekük bonyolított le.

A kongresszus számos tagja azonban nem teljesítette maradéktalanul a törvényt. Olyan kifogásokat hoznak fel, mint hogy nem ismerték pontosan a törvényt, könyvelőik hibáztak, vagy pusztán félreértésekről van szó. 

Bár a STOCK-törvényt megsértő törvényhozók pénzbírsággal néznek szembe, a büntetés általában csekély - 200 dollár a szokásos összeg -, vagy a képviselőház vagy a szenátus etikai tisztviselői elengedik azt. Civil szervezetek és jellemzően Demokrata Pártban ülő politikusok szigorúbb etikai szabályozást, szigorúbb büntetéseket vagy akár a szövetségi törvényhozók egyéni részvényekkel való kereskedésének megtiltását követelik emiatt. 

Az érvelés az, hogy törvényhozóként korábban tisztában lehetnek olyan szabályozásokkal, amelyek egyes iparágakat, szolgáltatói szektorokat érintenek, így előre tudhatják, hogy bizonyos részvények árfolyama milyen irányba indulhat. Tehát a kérdés az, hogy ha valaki maga alakítja a szabályokat, akkor részt vehet-e egyáltalán a játékban.

A Fed-nél is megy a kockázás

A másik botrány pedig az amerikai jegybank szerepét részlegesen betöltő Fed-et érinti: most már három vezető tisztségviselőről derült ki, hogy aktívan kereskedett részvényekkel miközben bent ült abban a testületben, amely a kamatszintekről vagy az eszközi vásárlási programokról döntött. Mind a kettő terület erősen befolyásolhatja a tőzsdei kereskedelmet: ha alacsonyabbak a kamatok, akkor vonzóbbá válnak a tőzsde által kínált árfolyamnyereségi lehetőségek vagy a hozamok. De a cégek is könnyebben juthatnak hitelekhez, az így olcsóbbá váló beruházások megint kihatnak a nyereségességre, vagy a tőzsdére. 

Nem véletlen, hogy a Federal Reserve tisztviselői saját jogon nem igazán folytathatnak tőzsdei kereskedelmet. 2021 szeptemberében viszont több amerikai médium kiszúrta, hogy Robert Kaplan, a dallasi és Eric Rosengren, a bostoni Fed-elnökök 2020 folyamán több nagy összegű pénzügyi tranzakciót hajtottak végre a pénzpiacokon. A Fed 12 tartalékbankból álló hálózatából kettőnek a vezetőjeként mindketten jelentős szerepet játszottak a jegybanknál a világjárvány pénzügyi következményeire adott válaszának megtervezésében.

Rosengren és Kaplan megígérte, hogy a Fed-es mandátumuk alatt több ügyletet már nem hajtanak végre. Később mégis bejelentették korai nyugdíjazásukat, amikor a közvélemény felháborodása nem csillapodott - ahogy azt a Yahoo! Finance összefoglalta még tavaly.

Most pedig újabb személynek kellett lemondania: Richard Clarida, a Federal Reserve alelnöke hétfőn bejelentette, hogy pénteken - két héttel korábban, mint ahogyan hivatali ideje a tervek szerint véget érne - lemond a központi bank éléről, miután az ő esetében is felmerültek kérdések a világjárvány kezdetén folytatott kereskedési tevékenységével kapcsolatban.

Clarida 2020 februárjában - közvetlenül azelőtt, hogy a Fed elkezdte volna csökkenteni a kamatlábakat - dollármilliókat forgatott ki a kamatvágás miatt rosszabbul teljesítő kötvényalapokból a részvényalapokba. A Fed-alelnök a múlt hónapban csendben elismerte, hogy 2020 februárjában nem tette közzé az összes általa lebonyolított pénzügyi tranzakció listáját.

A Fed-tisztviselő, Donald Trump volt elnök kinevezettje már októberben tűz alá került, mert 2020. február 27-én 1 millió és 5 millió dollár közötti összeget mozgatott át részvényalapokba. Ez éppen egy nappal azelőtt történt, hogy Jerome Powell Fed-elnök jelezte, hogy a jegybank lépéseket tehet a gazdaság élénkítésére, amikor a világjárvány elérte az Egyesült Államokat. A Fed korábban azt mondta, hogy ez Clarida portfóliójának előre tervezett "újbóli kiegyensúlyozását" jelentette.

A 2020-as pénzügyi közzétételének korrekciójában azonban Clarida azt mondta, hogy három nappal a vásárlás előtt 1 millió és 5 millió dollár közötti összeget adott el ugyanabban a részvényalapban, ami azt jelzi, hogy aktívan kereskedett. A Kormányzati Etikai Hivatalhoz benyújtott december 16-i jegyzetében ennek az információnak a kihagyását "véletlen, nem szándékos mulasztásnak" nevezte.

A hír éppen akkor vetett fel újabb kérdéseket a Fed etikai szabályaival kapcsolatban, amikor Powell a szenátus bankbizottsága előtt az újraválasztását előkészítő keddi meghallgatására készült. A Fed igazgatótanácsának tagja, Lael Brainardot, akit Clarida helyettesítésére jelöltek, csütörtökön áll az amerikai felsőházi bizottság elé.

A Fed működését vizsgáló kongresszusi bizottságban ezért a szokásos unalmas pénzügyi viták helyett komoly politikai konfliktus bontakozott ki. Elizabeth Warren demokrata szenátor felszólította Powellt, hogy ne legyen újra a jegybank elnöke, a bizottság többi tagját is arra kérte, hogy ne szavazzák meg a jegybankárt. Az Értékpapír- és Tőzsdebizottságot pedig arra kérte Warren, hogy vizsgálja meg az ügyet.

Powell második számú helyetteseként Claridának jelentős szerepe volt a központi bank elmúlt évekbeli kamatdöntéseiben, beleértve a jegybank politikai keretrendszerének átalakítását, amelynek célja az volt, hogy nagyobb hangsúlyt fektessen a széles körű és inkluzív foglalkoztatásra.

"Rich hozzájárulása a monetáris politikai tanácskozásainkhoz, valamint a Fed monetáris politikai keretrendszerének első nyilvános felülvizsgálatának vezetése maradandó hatást fog hagyni a központi banki tevékenység területén" - fogalmazott Powell közleményében. "Hiányozni fognak bölcs tanácsai és fontos meglátásai" - tette hozzá.

Joe Biden elnökhöz intézett lemondólevelében Clarida azt mondta, büszke arra, hogy a Fednél azon dolgozott, "[hogy] kivezesse a gazdaságot a válságból, és hogy hatékonyan támogatták a gazdaság és a foglalkoztatás erőteljes fellendülését" - írja a Newsweek.

Valami változás lesz, de jöhetnek még véráldozatok

Október végén Powell bejelentette az összeférhetetlenségi szabályok jelentős átalakítását, mondván, hogy a Fed döntéshozóinak és vezető beosztású munkatársainak tilos lesz az aktív kereskedés, és csak diverzifikált befektetési eszközöket, például befektetési alapokat vásárolhatnak majd.

Az új politika értelmében a központi banki döntéshozóknak és a vezető munkatársaknak 45 nappal korábban értesíteniük kell a bankot, és minden vásárláshoz és eladáshoz be kell szerezniük a belső etikai munkatársak előzetes jóváhagyását. Emellett minden befektetést legalább egy évig meg kell tartaniuk.

Viszont ahogy Warren agresszív fellépése is mutatja, valamint a párhuzamos kongresszusi botrány is zajlik, könnyen elképzelhető, hogy az amerikai piacfelügyeleti és -szabályozó szerveknél teljes sorcserék következhetnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!