A brit-svéd biogyógyszerészeti vállalat először ismerte el a bíróság előtt, hogy a Covid-oltás halálos véralvadási mellékhatást okozhat.

Ez a rendkívül ritka reakció áll a középpontjában annak a több millió fontos csoportos keresetnek, amelyet több tucat család indított, akik azt állítják, hogy ők maguk, illetve hozzátartozóik a gyógyszergyártó cég „hibás” vakcinája miatt súlyos fogyatékosságot szenvedtek el, vagy hunytak el családtagjaik.

A felpereseket képviselő ügyvédek úgy vélik, hogy egyes ügyekben akár 20 millió font kártérítésre is jogosultak lehetnek ügyfeleik.

A cambridge-i székhelyű AstraZeneca - amely az állításokat többségében vitatja - a brit Legfelsőbb Bírósághoz februárban benyújtott jogi dokumentumban elismerte, hogy vakcinája „nagyon ritka esetekben TTS-t okozhat

írja az Index.

A TTS a trombocitopénia-szindrómával járó trombózis rövidítése, egy olyan betegség, amikor az emberben vérrögök képződnek, alacsony vérlemezkeszám mellett. A vérlemezkék általában segítik a véralvadást. A szövődményt – amely az oltás lehetséges mellékhatásaként szerepel – korábban vakcinaindukált immuntrombózisos trombocitopéniának (VITT) nevezték. 

Bár ez már két éve elfogadott lehetséges mellékhatásként, ám ez az első alkalom, hogy a vállalat bíróság előtt elismerte, az oltás okozhatja az állapotot

 – írja a The Telegraph, amit a Daily Mail szemlézett.   

A brit Legfelsőbb Bírósághoz 51 panasz érkezett, összesen mintegy 100 millió fontra becsülhető kártérítést követelve.