Az euró-dollár árfolyam-emelkedésnek indult, ami pedig a lökést adta, az nem más, mint az EKB, pontosabban annak elnökének megjegyzései. 

Az EUR /USD 1,0980 felé vette az irányt és jó ideig úgy látszott, hogy nincs előtte akadály.

Az igazság kedvéért persze érdemes hozzátenni, hogy az amerikai dollár amúgy is küzd a kedvezőtlen piaci kockázati hangulat miatt.

De mi is hangzott el valójában?

A portugáliai Sintrában, az EKB központi banki fórumán tartott beszédében Lagarde hangsúlyozta, hogy a központi banknak fenn kell tartania a szigorú politikát. Az EKB elnöke megismételte, hogy a kamatlábakat „kellően korlátozó" területre kell vinni, és világosan közölni kell, hogy addig maradnak ezen a szinten, ameddig szükséges.

Nem valószínű, hogy belátható időn beül a jegybank teljes magabiztossággal állíthatja, hogy elérték a csúcskamatot

– tette hozzá Lagarde, és ez segített az eurónak megőrizni az erejét.

Az elmúlt évben az EKB minden ülésén emelte a kamatokat, így a betéti rátát 3,5 százalékra emelte, és már júliusban további szigorítás várható az infláció megfékezése érdekében.

Közben a kínai miniszterelnök is megszólalt, a második negyedévben a globális gazdasági növekedés várhatóan erősebb lesz, mint az első negyedévben.

A megjegyzésnek köszönhetően a főbb ázsiai részvényindexek erős növekedést könyvelhettek el.
Az euró árfolyama a dollárhoz képest
Az euró árfolyama a dollárhoz képest
Kép: Tradingview
Az amerikai dollár viszont nehezen talált keresletet, ami szintén hozzájárult az EUR/USD árfolyam-emelkedéséhez. 

Az eurózóna kilátásaival kapcsolatban az ING elemzői megjegyezték, hogy az EKB a jelek szerint inkább az inflációs aggodalmakra, mint a növekedési szempontokra összpontosít. Ez pedig borítékolja a kamatemelések folytatását és az agresszív monetáris politika meghosszabbítását. Az ING szakértői megjegyezték, hogy az eurózóna gazdasági kilátásainak romlására utaló jelek egyre inkább gyarapodni látszanak.
Lagarde azt is aláhúzta, hogy:

Az euróövezet inflációja túl magas, és jó sokáig az is marad. Az inflációs kihívás természete azonban változik. Ezt a tartósságot pedig az okozza, hogy az infláció szakaszosan tör át a gazdaságon, miközben a különböző gazdasági szereplők megpróbálják egymásra hárítani a költségeket

Christine Lagarde szerint a gyors bérnövekedés és a vártnál alacsonyabb termelékenységnövekedés is hozzájárul a tartós inflációs nyomáshoz.

A munkaerőpiac rugalmassága és a foglalkoztatás növekedésének összetétele fokozzák a dinamikát, és mindkettő fennmaradhat, ezáltal potenciálisan meghosszabbíthatja az inflációs nyomást.

A közelmúltbeli gazdasági visszaesés ellenére a blokkban a vállalatok megtartják a munkavállalókat, ami egy előre nem látott fejlemény. A Reuters tudósítása szerint Lagarde ezt az eltérést a cégek munkaerőhiány közepette megnövekedett munkaerő-felhalmozásának tulajdonította, ami a termelékenységet visszafogja. A bankár szerint nem biztos, hogy ez a helyzet gyorsan megszűnik.

Egy másik tényező, hogy a foglalkoztatás növekedésének nagy része olyan ágazatokban következik be, ahol a termelékenység növekedése történelmileg alacsony. Lagarde több évig tartó nominálbér-emelkedést jósol, a fajlagos munkaerőköltségek nyomását pedig a termelékenység visszafogott növekedése fokozza.

Ezek a fejlemények arra kényszerítik az EKB-t, hogy határozottan elkötelezze magát a magas kamatlábak tartós fenntartása mellett. Lagarde úgy véli, hogy ez a megközelítés megalapozatlanná teszi a gyors politikai fordulatra vonatkozó várakozásokat, és lehetővé teszi, hogy a múltbeli intézkedések teljes hatása érvényesüljön.

Senki nem tud minket letaszítani az inflációs trónról

Nincs új a nap alatt: továbbra is Európa-rekorder a magyar pénzromlás. Márciushoz képest huszonkét tagállamban csökkent, ötben pedig nőtt az éves infláció. Bővebben>>>