Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ennek nem lesz érdemi hatása a lakáshitel kamatok alakulására, a piac tavaly szeptember óta tartó kamatcsökkentési hullámának a végéhez értünk. A szakember szerint az elmúlt hetekben a bankok már alig nyúltak hozzá a lakáshitel-ajánlatokhoz, ráadásul előretekintve nem is nagyon látszik érdemi hely arra, hogy tovább csökkenjen a kamatszint.

Negatív a marzs

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy

a legnépszerűbb, 10 évre fixált lakáshitelek árazásában irányadó referenciakamat, a 10 éves BIRS értéke április közepe óta újra 7 százalék felett van, ami azt jelenti, hogy a banki ajánlatok átlagos hitelköltsége immár újra a referenciakamat szintje alatt tartózkodik.

Erre utoljára 2022 tavaszán volt példa, amikor a bankközi piacon már elkezdték beárazni a következő hónapok magas inflációját. 

Bár hosszú távon ugyanakkor negatív marzs mellett a bankoknak nem éri meg hitelezni, Gergely Péter szerint egyelőre attól sem kell tartani, hogy a pénzintézetek zöme kamatemelésben kezdene gondolkodni.

Hitelezni szeretnének

Egyrészt a lakáshitel piac tavalyi földbe állása után idén végre elkezdett felépülni a hitelezés, ám ez a növekedés még törékeny. A bankok számára ugyanakkor fontos, hogy a lakossági hitelezés zászlóshajójának számító, a pénzintézeteknek hosszú távú, kiszámítható forrást jelentő jelzáloghitel-kihelyezés újra 50 százalék körüli súllyal bírjon a háztartási hitelezésen belül. 

Az elmúlt hónapok adatai azt is megmutatták a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint, hogy a kereslet valóban kamatfüggő:

az ügyfelek 6-7 százalék körüli kamatoknál hajlandóak elgondolkodni azon, hogy a háztartás jövedelmi helyzetét a következő 10-20 évre alapvetően befolyásoló lakáshitelt igényeljenek.

A banki mozgásteret ráadásul a továbbra is érvényben lévő thm-plafon megállapodás is szűkíti, hiszen eszerint a jelzáloghitelek átlagos hitelköltsége nem haladhatja meg a 7,3 százalékot. Ez a mérték ugyanakkor – hívja fel a figyelmet Gergely Péter – májusban az MNB újabb kamatcsökkentésével már a jegybanki alapkamat fölé kerülhet, amire 2022 májusa óta nem volt példa. 

A fenti két tényező eredőjeként a banki kamatverseny terepe igen szűk lesz a következő hetekben. Ma egy 30 millió forintos, 20 éves kölcsönt átlagos, 600 ezer forintos családi jövedelem mellett

 

  • a Gránit Banknál lehet a legkisebb, 6,18 százalékos kamat mellett felvenni a BiztosDöntés.hu kalkulátora szerint.
  • A dobogóra a Magnet Bank
  • és a CIB fért oda 6,30 és 6,39 százalékos kamat-mutatóval.

 

Érdemes lépni

Gergely Péter szerint a következő hetekben még lehet számítani arra, hogy a tavasz végi-nyár eleji jellemzően magasabb keresletet egyes bankok akciós kamatokkal még megpróbálják kihasználni, ám hosszan nem érdemes várni.

A következő hónapokban az infláció is kismértékben felfelé korrigál majd a mostani szintekről, ami miatt a mostani kamatszinteknél jobb ajánlatot az év hátralévő részében nem igazán lehet remélni.

Ráadásul az ingatlanpiac is kezd magára találni, az értékesítésre kínált ingatlanok árai a következő hónapokban újra emelkedésnek indulhatnak – már csak azért is, mert a fiatal háztartások számára akár 50 millió forintos hitelösszegig elérhetővé vált a maximum 3 százalékos CSOK Plusz hitel, ami további keresletet gerjeszthet a szakember szerint.