Csökkennek a tőzsdék, emelkednek az olajárak és rekordszintre kúszik az arany: a pénzügyi piacok idegesen reagálnak drónok lelövésére Iszfahán városa felett Irán középső részén, holott napok óta várható Izrael reakciója, miután az országot először közvetlenül a hétvégén támadta meg Irán, több száz drónnal és rakétával. 

A legújabb elemzői aggodalmak szerint a közel-keleti háborús konfliktus eszkalációja lelassíthatja a világgazdaságot, felpörgetheti az inflációt és a kamatláb várható fordulata is elmaradhat a nyáron.

Irán befolyásolja a globális olajellátást

Irán a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) fontos tagja, jelenleg több mint hárommillió hordó kőolajat termel naponta. Ha Izrael célba venné Irán energiainfrastruktúráját, nem kérdés, hogy az jelentősen befolyásolná a globális piacok ellátását. 

Potenciálisan közelebb kerülünk ahhoz a helyzethez, amikor az olajellátási kockázatok tényleges ellátási zavarokhoz vezetnek – állapítja meg az ING bank pénteki elemzése, amely rámutat: magának az OPEC-nek is több mint napi ötmillió hordónyi szabad termelési kapacitása van.

Annak érdekében, hogy a meredeken megemelkedett árak miatt ne akadozzon a kereslet, az olajkartell ennek a tartalékkapacitásnak legalább egy részét forgalomba helyezhetné, és így enyhíthetné a problémát. 

Más kérdés, hogy Irán már többször fenyegetőzött azzal, hogy konfliktus esetén lezárja a Perzsa-öblöt az Ománi-öböllel összekötő Hormuzi-szorost, ami a globális olajellátás szempontjából meghatározó – ezen a világ olajszállítmányainak körülbelül egyötöde át kell haladjon.

Elszabadulhat a hordónkénti ár és az infláció is 

A Commerzbank közgazdászai most azt feltételezik, hogy a közel-keleti feszültség miatt az év második felében az olaj hordónkénti ára 90-95 dollárra (84-89 euróra) emelkedhet, ami 5 dollárral több, mint amennyit korábban prognosztizáltak

Szerintünk az Irán és Izrael közötti közvetlen konfliktus esetleges folytatása nincs beárazva a jelenlegi piacon – figyelmeztetnek a Citi elemzői, akik úgy látják: az elmérgesedő helyzetben az olaj hordónkénti ára 100 dollár fölé is emelkedhet 2024 második felében

A hatás már érezhető: pénteken több mint négy százalékkal drágult az északi-tengeri Brent olaj és az amerikai WTI olaj hordónkénti ára 90,75 dollárra, illetve 86,28 dollárra.

Az olajárak drágulása pedig az inflációt is hátrányosan érintheti.

Az osztrák oe24.at portál idézi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss számításait, amely szerint, ha az olajárak 15 százalékkal emelkednek egy felerősödő közel-keleti konfliktus következtében, az a globális inflációs rátát 0,7 százalékponttal növeli. Az IMF egyelőre azt feltételezi, hogy a globális infláció idén 2,8 százalékra esik vissza, miután 2023-ban még négy százalék volt.

Földbe áll a világgazdaság, ha elmarad a kamatfordulat 

Míg a vállalatokat negatívan érintik a magasabb olaj-, gáz- és egyéb költségek, az energiakiadások a magánháztartások vásárlóerejét is megterhelik, ami később az általános gazdasági növekedésre is negatív hatással lesz – állapította meg Thomas Gitzel, a VP Bank vezető közgazdásza.

Különösen azokban az országokban, ahol a magánfogyasztás még nem élénkült fel, ott mindez súlyosabb következményekkel járhat. Például Németországban a megélhetési költségek meredek emelkedése az elmúlt években lenyomta a vásárlóerőt, amely pedig a gazdasági kibocsátás bő kétharmadát teszi ki. 

A fogyasztói költések növekedése nélkül a fellendülés aligha lehetséges – szól az elemzők borús prognózisa, amely végsősoron megállapítja, hogy az olajárak elhúzódó emelkedése negatív hatással lenne az amúgy is törékeny európai gazdasági helyzetre.

Eközben nagy az általános várakozás, hogy az Európai Központi Bank (EKB) júniusban csökkenti az infláció elleni küzdelem jegyében rekordmagasra, 4,5 százalékra emelt irányadó kamatot, de a bizonytalanság már e tekintetben is megjelent. 

Az iráni-izraeli konfliktus eszkalációja nagymértékben befolyásolhatja a döntést – figyelmeztetett Gediminas Simkus, az EKB Tanácsának tagja.

Az olajárak emelkedése az USA-ban is csúszást okozhat, ahol ráadásul a makacsul magas infláció miatt eleve kérdéses a várva várt nyári kamatfordulat.