Ahogy a kamatok nullára csökkentése már nem jár érezhető hatással, a jegybankok az árfolyam-politika eszközéhez nyúlnak, célkeresztbe véve a leggyengébb valutát a pakkban. Ez az a háború, amit végülis senki sem nyerhet meg, de ez nem tartja vissza a feleket attól, hogy megpróbáljanak győzni - fejtette ki a Bloombergnek David Bloom, a HSBC Holdings devizaügyletekért felelős vezetője. A szakértő szerint svájci jegybank tegnapi stratégiaváltása hasonló lépésre késztethet más központi bankokat is, amivel beteljesülhet Guido Mantega brazil pénzügyminiszter valutaháborút vizionáló tavalyi jóslata. Egyetért Bloommal Stuart Thomson, az glasgow-i Ignos Asset Management elemzője, aki szerint sokkal több beavatkozást, óriási árfolyam-manipulációkat láthatunk majd a jövőben, ahogy a hagyományos menekülővalutákat kibocsátó országok döntéshozói megpróbálják aláásni a devizák értékét.

Kik buktak a svájci frank esésén?

A globális piacokon befektető hedge fundok lehettek a legnagyobb vesztesei a tegnapi hatalmas svájci frank esésnek, de az algoritmikus kereskedést követő alapok is sokat bukhattak. A magyar befektetők többségének viszont jó napja volt kedden.
A témával foglalkozó cikkünket itt találja.

A frank helyett más befektetést kereső tőke a viszonylag felkészületlen Norvégia és Svédország nemzeti valutáját veheti először célba, miután a brazil és a japán kormány már harcban áll országa devizájának felértékelődése ellen. Japán a múlt hónapban 4,51 ezer milliárd jen (58 milliárd dollár) piacra dobásával, 2004 óta a legnagyobb havi beavatkozással próbálta gyengíteni a jent. Mantega a múlt héten adott hangot annak a reményének, hogy a brazil alapkamat csökkentése segít megelőzni a real további felértékelődését, amit a kormány adóemelésekkel és a kereskedelmet korlátozó intézkedésekkel igyekszik elérni.

A HSBC tegnap a norvég koronát ajánlott ügyfelei figyelmébe a frank alternatívájaként, bár erre egyesek már korábban rájöhettek - az észak-európai ország devizája a Bloomberg adatai szerint idén eddig 4,5 százalékkal erősödött a kilenc vezető valutából álló kosárral szemben. Erre reagálva a norvég pénzügyminiszter és jegybankelnök az ország exportjának ártó folyamat elleni intézkedéseket ígért. A csatározások egyébként már tavaly elkezdődtek a devizafrontokon: Kína vezetésével a tíz legnagyobb ázsiai gazdaság vezetői az export jövedelmezőségének védelme érdekében mindent megtettek országuk valutájának felértékelődése ellen. Az USA hat legnagyobb kereskedelmi partnerének valutája és a dollár keresztárfolyamát mérő Dollar Index ennek ellenére nyolc százalékkal zuhant a Fed novemberben indított 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának hatására.

A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet néhány olyan körülményre is, amelyek arra utalnak, hogy Svájc speciális helyzete miatt a jegybank beavatkozása nem talál követőkre más országokban. Először is a frank jelentősen túlértékelt volt. Ha más országok, kevésbé túlértékelt devizájuk esetén hasonló lépésre szánnák el magukat, akkor kisebb esélyük lenne a sikerre. Más elemzők szerint stabilizálhatja a piacokat, ha a fő menekülővaluta kiesése miatt a befektetők rákényszerülnek a kockázatosabb üzletek kötésére.