Henkel Magyarország Kft. vegyipari cég két magyarországi üzeme közül bezárja a Békés vármegyei Körösladányban működő gyárát, jelentette be a társaság.

A Henkel átalakítja a gyártási tevékenységét Magyarországon, ezért a Körösladányban gyártott folyékony mosószerek termelése a következő hónapokban leáll, a gyár végleges bezárását pedig az év végére tervezi a cég.

A cég közleménye szerint

a döntés meghozatala a a fogyasztói igények változása miatt vált szükségessé, amely a cég portfóliójában is változásokat eredményezett, egyúttal termelési tevékenysége kiigazítását tette szükségessé.

A vállalat tisztában van azzal, milyen hatással lesz a  munkavállalókra és a helyi közösségre a gyár bezárása, és céljuk, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogassák az érintett munkavállalókat ebben az átmeneti időszakban - olvasható a bejelentésben.

A Henkel Magyarország Kft. a kelet-közép-európai régió első Henkel-vállalataként 1987 óta van jelen a hazai piacon. Környén multitechnológiás ragasztóanyagok készülnek, míg Körösladányban mosó- és háztartási tisztítószereket gyártanak a bezárásig. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Henkel Magyarország Kft. 2023-as nettó árbevétele 31,9 milliárd forint volt, egy évvel korábban pedig 19,7 milliárd forint. A társaság tavalyi adózott eredménye 149,7 millió forint volt, míg 2022-ben 222,2 millió forint nyereséggel zárt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jelezve, segíti a vállalat dolgozóinak az elhelyezkedését.

Az érintett, közel 500 munkavállalónak átképzések, munkaerő-közvetítés, illetve a különböző munkaerő-piaci programokba való bevonás formájában tudnak segítséget biztosítani.

A foglalkoztatási szolgálat május végi adatai szerint Békés vármegyében közel 1200, a szomszédos vármegyékben pedig további, több mint 16 ezer betöltetlen álláshely van, ami hozzájárulhat a cég munkavállalóinak gyors elhelyezkedéséhez – írja az MTI az NGM közleményére hivatkozva.

Pontosítás

A körösladányi gyárból nem 500, hanem 242 Henkel- alkalmazottat bocsátanak el. A Henkel sajnálja a történteket, a döntésre a piaci igények megváltozása miatt viszont szükség volt – tájékoztatta lapunkat a Henkel, néhány órával cikkünk megjelenését követően.