Az Európai Unió Bírósága

200 millió euró (mintegy 80 milliárd forint) megfizetésére kötelezte Magyarországot, mert „nem tartja tiszteletben” az uniós jogszabályokat, egyebek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó unión kívüli országok állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében továbbá arra kötelezte Magyarországot, hogy fizessen a szabályozás betartásában mutatkozó késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű kényszerítő bírságot, mivel nem teljesítette a bíróságnak a – befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban – 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat.

Magyarország miniszterelnöke már reagált is a Facebookon a döntésre.

Az EB tájékoztatása szerint 

a pénzt automatikusan levonják az uniós költségvetésből, amelynek egy részét hasonló jogi problémák miatt továbbra is befagyasztják.

A vita 2020 decemberére nyúlik vissza, amikor a bíróság megállapította, hogy Magyarország korlátozta a nemzetközi védelmet kérők számára a menekültügyi eljárásokhoz való hozzáférést az országban. A magyar hatóságokat azzal vádolták, hogy jogellenesen tartják fogva a kérelmezőket tranzitzónákban, megsértik a nemzeti területen maradáshoz való jogukat, továbbá, hogy amíg fellebbeznek elutasított kérelmük ellen, kiutasítják őket.