Nem nagyon lehetett panasza annak idén, aki év eleje óta a részvényekben ül, az S&P 500-as index, több mint 12 százalékkal emelkedett az eddig eltelt valamivel több mint 5 hónap során. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos várakozások voltak ugyan a speciális sztori a piacon, de ez a kedvező környezetet az teremtette meg, hogy a befektetők hittek abban, sikerül leszorítani az  inflációt az Egyesült Államokban a gazdaság recesszióba döntése nélkül. A közelmúlt gazdasági adatai azonban ellentmondásos jeleket küldtek. A pénteken közzétett amerikai foglalkoztatási adatok a vártnál jóval erősebbek voltak, azonban eközben a feldolgozóipar lassulásáról érkeztek hírek és az első negyedéves GDP adatot is lefelé kellett korrigálni.

Szerdán teszik közzé Amerikában a májusi fogyasztói árindexet, ez a várakozások szerint nem mutat majd nagy csökkenést, az elemzők 3,5 százalékos pénz romlási ütemet várnak ízesítve az áprilisi 3,6 százalék után. Ha ebben nem lesz kellemetlen meglepetés, akkor a  Fed Nyíltpiaci Bizottságának szintén szerdán záruló ülésére irányul majd a figyelem. Mindenkit az érdekel, vajon lesz-e változás csökkentési tervekben.

-A piac szeretne némi egyértelműséget, és nem szeretné, ha a Fednek decemberig vagy januárig kellene várnia a kamatcsökkentés megkezdésével. Minél tovább maradnak magasan a kamatok az annál tovább árt a gazdaságnak - mondta Paul Christopher, a Wells Fargo Investment Institute vezető stratégája a Reutersnek nyilatkozva.

Az szinte biztos, hogy a Fed változatlanul hagyja a jelenlegi 5,25-5,5 százalékos sávban az irányadó kamatot. A CME Group Fedwatch eszköze szerint - amely a határidős Fed árakból jelzi a kamatok várt alakulását – a piac legkorábban szeptemberben várna kamatcsökkentést. És csökkent az esélye a pénteki munkaerőpiaci adatok után, 50,8 százalékra az előző napi 68,7 százalékról

A múlt hónapban 272 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban a várt 185 ezer helyett.

Nem csak a makrogazdasági környezet adhat okot aggodalomra, van, akinek a részvénypiaci mozgások szerkezete sem tetszik. A vezető indexek erősödése ugyanis túlságosan is koncentrált, mindössze néhány nagy technológiai vállalat jó szereplése húzza magával mutatókat. Ilyenek például mesterséges intelligenciával kapcsolatos várakozásoktól hajtott  Nvidia részvényei.

Az S&P 500-as index alakulása
Az S&P 500-as index alakulása
Kép: Economx, stooq.com

-A részvények értékeltsége továbbra is jóval a történelmi átlagok felett van – mondta Ed Clissold, a Ned Davis Research vezető stratégája. Szerinte az S&P 500-as index átlagos árfolyam/nyereség (P/E) mutatójának 31 százalékkal kéne csökkennie ahhoz, hogy elérje hosszú távú medián értékét, és jelenleg 19 százalékkal haladja meg 20 éves átlagát.

A jó makró környezet mellett a vállalatok hozzák is az eredményeket, ez indokolt lehet. Az első negyedévben az LSEG adatai szerint a cégek profitja átlagosan 8,1 százalékkal lett magasabb az elemzői várakozásoknál.

A UBS Global Wealth Management mindenesetre nemrég 5500 pontra emelte az S&P 500-as index év végéi célárát. Ez persze nem túl ambiciózus, mindössze 3 százalékos jelentene az év végéig, azonban az irány azt mutatja, hogy a közelmúlt fejleményei az optimizmus növekedésének irányába hatottak.

Az óvatosabb vélemények szerint viszont a politika szólhat majd közbe a második félévben. Az elnökválasztási kampány mindig turbulens időszak, az első vitára Joe Biden elnök és Donald Trump között június 27-én kerül sor. Ez közel három hónappal van korábban, mint az a szeptember 16-i időpont, amelyet az elnöki vitákat 1988 óta irányító, pártoktól független bizottság javasolt. Erről bővebben itt írtunk.

Talán pont ez indokolhatja azt, hogy a befektetők csak óvatosan merészkednek más szektorokban az eddig jól teljesítő technológiain kívül. Az energetika, a gyógyszeripar és az egészségügy mind-mind rettenetesen politikai érzékeny szegletei a gazdaságnak, és pont emiatt egy választási időszakban kockázatosabbá válhatnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!