A parlament által kedden elfogadott, az állam működését érintő egyes törvények módosításának részeként

létrejön a Batthyány-Strattmann László Alapítvány, amely támogatást nyújthat a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási (tb) támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére.

Az alapítványi formából következően megnyílik a személyi jövedelemadó 1 százaléka felajánlásának, a befizetések utáni adókedvezmény, valamint gazdálkodó szervezetek befizetésének lehetősége is, a módosítás pedig biztosítja, hogy már 2025-ben kedvezményezettje lehessen az 1 százalékos felajánlásnak.

A közhasznú alapítvány létrehozása az egészségbiztosításért felelős miniszter, azaz Pintér Sándor belügyminiszter feladata.  

A tb által nem támogatott, így nyilvánvalóan drágább gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök eddig is létező, egyedi méltányossági támogatási feladatát a kormány kiszervezi az egészségbiztosítótól, kiveszi az államigazgatás rendszeréből és egy egyelőre ismeretlen személyi összetételű, szakmai hátterű alapítvány feladatává teszi

- írja a hvg.hu. 

A lap szerint 

az alapítvány a közfeladat ellátását teljes körűen megkapja, vagyis az egyedi kérelmek befogadása, kezelése, elbírálása mellett pénzt is kap az államtól, amiből az egyedi támogatásokat nyújthatja. A törvény szerint az alapítvány vagyonáról a kormány gondoskodik és működéséhez 2025-től kezdődően évente támogatást nyújt. 

Az alapítvány kezeli a költségvetésben a feladatra szánt előirányzatot, vagyis a kormány az állami büdzsében évről-évre biztosít egy összeget, amit az alapítvány méltányossági támogatásként szétoszthat. Erre a célra lehet fordítani az alapítványnak kivételesen már 2025-ben is felajánlható adó 1 százalékot és egyéb bevételeket is. 

Az alapítvány működtetésének költségei nem derülnek ki a jogszabályból, ahogy az sem, hogy milyen szempontok alapján és kik, milyen szakmai háttérrel, pontosan milyen folyamat részeként döntenek majd az alapítványhoz befutó támogatási kérelmekről, hogyan zajlik majd az egyedi elbírálás. 

Az állami feladatot egy alapítványhoz szervezik, amely csak a gyógyszereknél évi 18-20 ezer döntést is hozhat majd, akár 50 milliárd forint értékben

- húzza alá a hírportál.