Irán, Etiópia, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Argentína és az Egyesült Arab Emírségek is csatlakozhatnak az öt fejlődő BRICS-ország mellé. A bővítéssel a gazdasági társulat további tucatnyi ország számára is megnyitja az utat, hogy felvételt kérjenek – írja a Reuters.

A BRICS - amelynek rövidítését eredetileg a Goldman Sachs egyik közgazdásza alkotta meg - jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalja magában.

Az Oroszország ukrajnai inváziója nyomán elmélyülő geopolitikai elszigetelődése, valamint Kína és az Egyesült Államok kapcsolatainak válsága Peking és Moszkva erőfeszítéseit arra ösztönzi, hogy a BRICS a Nyugat életképes ellensúlyává váljon, írja a lap.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök azt mondta, új fejezet kezdődik „a tisztességes, igazságos, befogadó és virágzó világ építésére irányuló erőfeszítésekben.”

A hat jelölt hivatalosan 2024-től válhat a csoportosulás tagjává. Ramaphosa és Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben további országokat is felvegyenek.

A BRICS növekvő befolyását tükrözi, hogy a bejelentésen Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára is részt vett. 

Dél-afrikai tisztviselők szerint több mint 40 ország jelezte érdeklődését a BRICS-hez való csatlakozás iránt, 22-en pedig hivatalosan is a felvételüket kérték. Narendra Modi indiai miniszterelnök szerint a blokk bővítése példaértékű lehet más globális intézmények számára is.

Magyarország is keresi a kapcsolatot

A bővítési szándék kapcsán megkérdezték Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert a Kormányinfón, aki azt mondta: Magyarország keresi a gazdasági együttműködést, mivel érdeke, hogy ezekkel az államokkal nőjön a kölcsönös kereskedelmi forgalma.