Argentína nem csatlakozik a fejlődő országokat tömörítő BRICS-csoporthoz – közölte csütörtökön az ország leendő külügyminisztere, Diana Mondino, aki a jövő héten esküt tevő Javier Milei elnök kormányának legfőbb diplomatája lesz, amikor a jövő héten beiktatják hivatalába.

A dél-amerikai ország egyike volt annak a hat államnak, amelyet a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő blokk augusztusi johannesburgi éves csúcstalálkozóján meghívtak, hogy új tagként csatlakozzanak – számolt be róla a Politico.

Nagy lehetőség helyett beszólás a dühös kommunistáknak

Argentína tagsága 2024. január 1-jén lépett volna hatályba Egyiptommal, Etiópiával, Iránnal, Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel együtt. A blokkhoz való csatlakozásra szóló meghívás kézhezvételekor Alberto Fernández argentin elnök nagy lehetőségként ünnepelte a meghívást: „Lehetőséget nyitunk az új piacokhoz való csatlakozásra, a meglévő piacok megszilárdítására, a bejövő beruházások növelésére, a munkahelyteremtésre és az import növelésére.”

Javier Milei azonban azt ígérte, hogy drámaian felrázza Argentína külpolitikáját, beleértve a két fő kereskedelmi partnerével – és a BRICS-alapító országokkal – Brazíliával és Kínával való kapcsolatát.

Nem támogatnám a kommunistákkal való kapcsolatokat

– tette hozzá augusztusban. Luiz Inácio Lula da Silva brazil vezetőt dühös kommunistának nevezte, Kína kormányát pedig „gyilkoshoz” hasonlította, és a kapcsolatok megszakításával is fenyegetőzött.