Az Advanced Science júniusi számában megjelent egy érdekes tanulmány, amit egy hongkongi kutatócsoport írt. A Hongkongi Általános Kutatási Alap támogatásával végzett, több éves kutatással végzett kísérletek és fejlesztési munkák eredményeként a Hongkongi Tudományos és Technológiai Egyetemen elkészült egy átlátszó, ablakként is használható napelem, 

A 30 x 30 centiméteres, 24 milliméter vastagságú prototípus tényleg napelemes ablakként funkcionál: a kívülről érkező napfényből elektromos energiát tud előállítani egy átlátszó fotovoltaikus bevonatnak köszönhetően, belülre viszont hőt termel. A napelemek az ultraibolya, illetve a közel infravörös fény energiává alakítását végzik el.

A hongkongi tudósok azt állítják, hogy az ablak - más, hagyományos ablakokhoz képest akár 61,5 százalékkal csökkentheti az éves fűtési, szellőztetési és légkondicionálási energiafogyasztást, ráadásul az általa megtermelt villamos energia az éves energia megtakarításnak akár 19,1 százalékát is elérheti. Mindez jól hangzik, és tulajdonképpen azzal is el lehet kezdeni számolni, hogy a jelenlegi fejlettségi szinten e "napelem-ablakok" négyzetméterenént 6 Watt (W) áramot, és mintegy 150 W hőmennyiséget termelnek.

A kutatások azonban folytatódnak, a végtermék piacra kerüléséig pedig még sok akadály van a megoldás előtt. A további fejlesztésekkel a teljesítményeket és talán az áram:hőtermelés arányokat is skálázhatóbbá teszik majd. A következő lépésben azonban meg kellene építeni egy szobát, ahol az ablakokat természetes körülmények között tesztelni kezdik.